22.05.2017 | 11:08
Атанас Скатов изкачи Еверест за втори път
Сливналията е стъпил на върха рано тази сутрин (местно време) и вече слиза към долните лагери

Сливенският алпинист-веган Атанас Скатов изкачи най-високия връх на планетата – Еверест (8848 м), само шест дни, след като се изкачи и на съседния Лхотце (8516). 39-годишният Скатов е направил изкачването по южния ръб. Той въобще не бе слизал до базовия лагер след Лхотце, а стигна само до Лагер 2, където се подготвяше за второто си изкачване този сезон в Хималаите. Сливналията е стъпил на върха рано тази сутрин (местно време) и вече слиза към долните лагери.

Скатов за втори път е на Еверест. Първият път бе през 2014 г., когато той атакува по южното седло на върха и тогава това беше първото му въобще изкачване на осемхилядник. Оттогава вече има общо 5. Като в сметката се прибави и двата пъти на Еверест, сливенският лекар има шест стъпвания на върхове над 8000 м, с което изостава само от Боян Петров по този показател (Петров е изкачил 8 върха) сред българските алпинисти. Останалите върхове, на които е бил Скатов, са Манаслу (8163) – през 2015 г., Анапурна (8091) и Макалу (8485) – през 2016 г. Целта му е да стане първият веган (човек, който не консумира никакви храни с животински произход), изкачил 14-те осемхилядника на планетата.

През настоящия сезон под Еверест вече загинаха петима алпинисти, като само през изминалия уикенд смъртта си намериха четирима.

В неделя е загинал 54-годишният италианец Енрико Маркети, който се е изкачвал откъм Тибет. На около 8300 метра той е получил силен пристъп на т.нар. височинна болест и е починал, докато колегите му са го спускали надолу. Същия ден е загинал и 48-годишният словак Владимир Щърба, който е изчезнал при все още неизяснени обстоятелства. В събота бе изгубен контакт с индийски алпинист, който се смята за безследно изчезнал, а на следващия ден умря и американец. По-рано в базовия лагер почина 85-годишен непалец, опитващ се да стане най-възрастният човек, изкачил най-високия връх на планетата.

За този сезон непалското министерство на туризма е издало 371 разрешителни за изкачване на Еверест. Почти 200 други алпинисти са откъм китайска страна (от Тибет) и ще опитат изкачване оттам. Сезонът приключва в края на май, но тази година експедициите са много затруднени от лошо време и силни ветрове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране