04.02.2019 | 14:03
„Автомагистрали“ ще строи „Хемус“ с 20 машини и 25 камиона
Фирмата разполага с 9 пътнически автомобила, 58 лекотоварни, а тези до 3.5 тона са 17 броя

Държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, избрано за строител на магистрала „Хемус“ разполага с 25 камиона и 20 тежки машини. Данните са към 31 януари и са посочени в отговор на строителния министър Петя Аврамова до депутата от БСП Георги Свиленски. Фирмата разполага с 9 пътнически автомобила, 58 лекотоварни, а тези до 3.5 тона са 17 броя. Дружеството има и 107 специализирани возила.

Разбира се, тези данни не дават еднозначен отговор дали „Автомагистрали“ разполага с необходимия капацитет за изпълнение на дейностите, или ще наема техника. Съвсем възможно е да бъдат сключени договори за подизпълнение. Покрай споровете между БСП и управляващите пък стана ясно, че държавното дружество е подписало рамкови споразумения с десет частни фирми, като част от тях са парафирани в края на ноември миналата година.

От отговора на регионалния министър става ясно, че 17 са ръководните кадри във фирмата, в т.ч. директори, ръководители на отдели, ръководители на звена. Специалистите – инженери, одитори, счетоводители, юристи – са 25 на брой. Техниците са 56, а квалифицираните работници са 146.

В края на миналата година правителството отпусна 1.3 млрд. лева за строителството на 134 км от „Хемус“. Премиерът Бойко Борисов наскоро обяви, че строителството на първите три лота следва да започне още през месец март.

Общата дължина на „Хемус“ от София до Варна е около 420 километра. Изградени са отсечките София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 километра. В момента се строят още близо 26 км – 9.3 км между Ябланица и Боаза и 16.32 км от „Буховци“ до „Белокопитово“. Техническите проекти за три участъка между Боаза и Велико Търново трябва да са готови до края на тази година, а строителството да приключи до 2024 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране