28.06.2016 | 21:46
Бай Ганьо в Европарламента обиди милиони европейци
„Луди лобисти“ нарича противниците на ТПТИ сътрудничка на депутат от ГЕРБ и дипломирана лобистка в имейл, изпратен погрешка не където трябва
solidbul.eu

„Това са поредните луди лобисти. Не им обръщай внимание“ – писмо с такъв текст на български език е получено в електронната поща на движението STOP TTIP, което организира европейската съпротива срещу приемането на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Като подател на писмото е посочена Марина Антонова, чийто електронен адрес marina.antonova@europarl.еuropa.eu отвежда към Европейския парламент. Справка в регистрите на ЕП показва, че дама с такива имена е акредитирана като сътрудник на българския депутат от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков.

Случаят е оповестен във фейсбук страницата на европейската инициатива STOP TTIP, включваща стотици неправителствени организации от целия континент. Движението, чийто български партньор е „Солидарна България“, е в основата на събирането на 3.5 милиона подписи срещу Трансатлантическото партньорство, което застрашава социалните, трудови и екологични достижения на европейските граждани и рискува да постави целия съюз и отделните държави в зависимост от интересите на големите мултинационални корпорации.

Писмото на Антонова е с дата 10 май 2016 г. и най-вероятно е погрешка изпратено от нея до STOP TTIP, вместо до Андрей Новаков. Малко по-рано същия ден от европейската инициатива са изпратили свое писмо до евродепутата, в което учтиво го уведомяват за предстоящото стартиране на инициативата „Провери СЕТА“ относно аналогичното на ТПТИ проекто-споразумение между ЕС и Канада, чието приемане е непосредствено на дневен ред. Подобни писма са изпратени на всички членове на ЕП, чрез които те са приканени да споделят своето мнение за СЕГА и, ако желаят, да дадат кратко интервю за интернет платформата на инициативата, която цели да информира европейските граждани как техните избраници ще гласуват по този ключов въпрос. Възможно е писмата до българския евродепутат да се препращат автоматично и до неговата асистентка, която е взела нещата в свои ръце… Освен с нея, Новаков разполага с още 4 сътруднички и 1 сътрудник.

Любопитно е, че самата сътрудничка, която нарича гражданските активисти „луди лобисти“ е дипломиран… лобист. Ето как се представя самата тя в сайта на своя работодател: „Казвам се Марина Антонова и се присъединих към екипа на Андрей Новаков в началото на 2015 г. Живея и работя от близо 7 г. в Брюксел. 2010 година завърших магистърска степен по Европейски политики в Института по Европейски науки на Свободен Университет Брюксел (ULB). През 2012 г. получих пост магистърска квалификация по Европейски Лобизъм от Висш Европейски Институт по Лобизъм (ISEL) в Брюксел, както и от Университета в Страсбург. Преди да се присъединя към екипа на Андрей, работех за ЕUROFI в Брюксел – (европейски мозъчен тръст, посветен на финансовото регулиране и надзор) като мениджър на големи конференции в сферата на финансовите и банкови услуги. Имам и професионален опит като лобист в консултантска фирма по европейски политики в Брюксел.“

От европейската инициатива се обърнаха с въпрос към нас какви позиции е заемал досега  евродепутатът Андрей Новаков по въпросите за ТПТИ и СЕТА. Отговорихме, че за нас, както и вероятно за 99% от българските граждани, неговото име не говори абсолютно нищо. Но това е добър повод да се опитаме да го направим по-известно!

Справка в биографията на най-младия член на Европейския парламент показва, че той не е работил почти никъде, преди да се озове в Брюксел и Страсбург, където гласува важни решения за политиките на Европейския съюз. Ако не броим трите години, които е прекарал като „експерт“ по „Връзки с обществеността“ в община Благоевград. За партия ГЕРБ обаче той явно е ценен специалист и активист, след като на два пъти е поставян в изборните й листи – веднъж неуспешно кандидатства за народен представител през 2013 г. като единадесети в листата на ГЕРБ-Благоевград, но още на следващата година попада в ЕП, след като е поставен на седмо място в листата на партията. Според запознати, това е станало със застъпничеството на кмета на южния град Атанас Камбитов, който се ползва с изключителното благоразположение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Късметът на Новаков се усмихва, след като водачът на листата Томислав Дончев решава да се върне в националната политика и освобождава едно място в Брюксел.

За разлика от нищожния трудов стаж, Новаков притежава партиен опит в няколко кампании на ГЕРБ. Бил е областен координатор на ГЕРБ-младежи и международен секретар на организацията. Малко преди да попадне в Европарламента, заминава на специализация в САЩ по програма за млади лидери от цял свят, която включва стаж в Държавния департамент и в Пентагона. Младежът от пазарджишкото село Момина клисура е завършил право в Югозападния университет в Благоевград. Там прави кариера в стил „Еврокомсомол“ – бил е председател на студентски парламент към правно-историческия факултет, а после и зам.-председател на организацията Европейски студенти демократи (ЕDS) – структура към Европейската народна партия.  „Всъщност всичко започна заради една полупразна брезентова торбичка, с която ходех на училище през ’95-та и ’96-та“ – така започва своето представяне Новаков в сайта си на евродепутат (http://www.andreynovakov.eu/bg/), за да завърши с думите: „Където и да ме отведе този път обаче, торбичката от началото на този текст винаги ще има огромно значение. За мен и за решенията, които вземам.“

Забележително е, че според информация в сайта на ЕП българският евродепутат проявява интерес и внася парламентарни инициативи относно състоянието на демокрацията в Таджикистан и правата на човека във Виетнам, но не взима отношение за рисковете от ТПТИ и СЕТА за европейската демокрация. На фона на тревожните международни събития напоследък сме сериозно обезпокоени за бъдещето на ЕС, което се кове от евродепутати като Андрей Новаков, а те пък се осланят на сътрудници и специалисти по лобизъм като Марина Антонова. Напомняме, че съвсем наскоро „Солидарна България“ разкри, че в лобирането за ТПТИ не се подбират никакви средства, след като дори двама американски посланици в София се позовават на несъществуващ доклад на БАН за ползите за България от Трансатлантическото споразумение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране