09.04.2016 | 11:20
Българинът трябва да получава 1000 евро, за да стигне средния стандарт в Германия
Математик изчисли колко далеч е българинът от средния стандарт в Европа

Чешкият математик и лингвист Якуб Мариан създаде инфографика за стандарта на живот в отделните страни-членки на Европейския съюз. Мариан имал за цел да помогне на хората, които искат да пресметнат разликата в стандарта на живот между родината си и страната, в която възнамеряват да се заселят.

За целта той използва няколко показателя като колко струва следването, каква е пенсията, постоянните месечни приходи и т.н. Математикът посочва за пример Германия, която получава индекс от 100 точки, където се изразходват 2000 евро на месец за нормален живот.

Ако обаче се преместите в Норвегия, която има индекс 153, ще са ви необходими 53 на сто повече средства – 3060 евро на месец, за да може да запазите същия стандарт на живот, който сте имали в Германия.

Но ако решите да заминете за Молдова, чийто индекс е 37, тогава ще са ви необходими 740 евро на месец. Средната месечна заплата в Германия е 2600 евро, докато в България е 400 евро, което е 6.5 пъти по-малко от Германия, подчертава чешкият математик.

Поради тази причина средният българин не може да си позволи разходи от 1000 евро на месец, за да достигне средния стандарт на живот в Германия, където индексът за покупателната способност е 183, а в България 73.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране