22.11.2019 | 14:37
България трябва да спечели два мача в София, за да играе на Евро 2020
Съперник на футболните национали в първия ще бъде тимът на Унгария, а в евентуалния втори - Исландия или Румъния

Българският национален отбор по футбол изтегли възможно най-лекия жребий в плейофите за европейското първенство през 2020 г. На церемония в централата на УЕФА в Нион (Швейц) “трикольорите” попаднаха в поток А от пресявките на тимовете от Лигата на нациите, заедно със съставите на Исландия, Унгария и Румъния.

Регламентът предвижда изиграване на своеобразна Финална четворка, която ще излъчи един финалист на Евро 2020. На 1/2-финалите на 26 март ще се срещнат Исландия – Румъния и България – Унгария, като победителят от втората двойка ще бъде домакин във финала на 31 март. В нашия случай това означава, че селекцията на Георги Дерменджиев трябва да спечели два мача на ст. “Васил Левски”, за да се класира на европейско първенство за първи път след 2004 г.

“Ще подходим много сериозно срещу Унгария – коментира пред БНТ Дерменджиев, който присъства на жребия. – Насочваме се към мача и работим. Ние винаги трябва да сме доволни от съдбата. Няма добър, няма лош жребий. Не съм мислил с кого ще се паднем, нека не изпадаме в еуфория.”

В интервю за официалната страница на националния отбор във “Фейсбук” треньорът допълни:

“На България се отваря такъв шанс, ще се опитаме да го оползотворим. Унгарците са във възход, играят добър футбол. Тепърва ще се запознаем с подробности. Ще се опитаме да се предпазим от еуфория. Не трябва да прегаряме, а да стъпим на земята и да разсъждаваме трезво. Когато отборът имаше 12 мача без победа, всичко беше настръхнало и имаше много голям негативизъм към момчетата. Сега, когато се появи определена възможност, вече сме горе в облаците. Едва ли не сме се класирали на европейско. Искам да бъдем много разумни и да караме стъпка по стъпка.”

 Другият възможен сценарий за българския отбор беше попадане в поток С, където сигурни участници бяха Шотландия, Норвегия и Сърбия. В крайна сметка там беше изтеглен тимът на Израел, който ще гостува в Глазгоу на 26 март, а другият 1/2-финал е в Осло и победителят от него ще домакинства във финала на 31 март.

В останалите плейофни четворки всички отбори бяха известни предварително и трябваше да бъде определено само кой от двата полуфинала ще излъчи домакина във финала на баража. Жребият беше теглен от зам.-генералния секретар на УЕФА Джорджо Маркети и бившия гръцки футболист Ангелос Харистеас, останал в историята като автор на победния гол във финала на Евро `04 срещу домакина Португалия.

Плейофи за Евро 2020 от Лигата на нациите

(1/2-финали на 26 март, финал на 31 март)

Бараж А: Исландия, България, Унгария, Румъния

1/2-финали: Исландия – Румъния (1), България – Унгария (2)

финал: Победител 2 – Победител 1

Бараж В: Босна и Херцеговина, Словакия, Ирландия, Северна Ирландия

1/2-финали: Босна и Херцеговина – Северна Ирландия (1), Словакия – Ирландия (2)

финал: Победител 1 – Победител 2

Бараж С: Шотландия, Норвегия, Сърбия, Израел

1/2-финали: Шотландия – Израел (1), Норвегия – Сърбия (2)

финал: Победител 2 – Победител 1

Бараж D: Грузия, Северна Македония, Косово, Беларус

1/2-финали: Грузия – Беларус (1), Северна Македония – Косово (2)

финал: Победител 1 – Победител 2

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране