04.01.2019 | 19:29
Българка е обвинена в банкова измама за 2 млрд. долара
Детелина Събева е посочена като директор на регистрирана в Лондон компания

Българка е сред тримата обвинени за банкова измама за 2 млрд. долара, довела до фалити на фирми в Мозамбик. Схемата е минавала пред швейцарската банка Credit Suisse, на която тримата са били сътрудници. Обвиненията са повдигнати от прокуратурата в САЩ.

Според БиБиСи обвиняемите са били задържави вчера в Лондон по искане на американските власти, но по-късно са пуснати под гаранция. САЩ обаче настояват за тяхната екстрадиция.
Сред обвинениете е Детелина Събева, която има българско гражданство, но живее от години във Великобритания. Другите двама са Андрю Пиърс и Сурджан Синг.  В обвинителния акт на американския Окръжен съд на Ню Йорк се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции в периода между 2013 и 2016 година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик.
В хода на транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали мореплавателни проекти, за да събират пари, чрез които да се замогнат, и „умишлено отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на правителствени служители на Мозамбик и на други лица“, гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

Предполага се, че схемата включва заеми за държавни предприятия в африканската страна. Арестувани са и още двама заподозрени, сред които и бившият финансов министър на Мозамбик.

В специално изявление на Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за „заобикаляне на вътрешния ни контрол“ чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. От банката отбелязват, че не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse.
Детелина Събева е посочена като директор на регистрирана в Лондон компания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране