13.04.2017 | 0:01
Български Чернобил: Радиация от 3 до 13 пъти над нормата тече от чешмите в Хасково поне от 6 месеца
Здравният министър Илко Семерджиев също заяви, че няма заплаха и риск за здравето на хората

Несъответствието с нормата на показателите „уран“ и „алфа активност“ на част от питейната вода на Хасково в няколко тръбни кладенци на събирателни сондажи „1“ и „4“ на площадката „Хасково 1“ на ВиК-Хасково е било установено още на 17 октомври миналата година. Това съобщи областният управител Минко Ангелов пред журналисти, сочи bTv.

Тогава анализ е констатирал „алфа активност“ 1,37 бекерела на литър при допустима норма 0,1 бекерела, или близо 14 пъти повече от пределно допустимата концентрация. Стойностите на „уран“ са почти три пъти над допустимите. Впоследствие тези стойности са били потвърдени и при изпитанията на пробите от водата в Националния център по радиационна защита, уточни Ангелов.

На въпрос защо чак сега се разбира за проблема той отговори, че е задал същия въпрос на ръководството на компетентния орган Басейновата дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив, но оттам не са могли да обяснят забавянето. Ангелов обаче отбеляза, че към днешна дата няма абсолютна никаква опасност за населението. Той цитира специалисти от Националния център за радиационна защита, според които използването на такава вода от няколко месеца до година не носи заплаха за здравето на хората.

Здравният министър Илко Семерджиев също заяви, че няма заплаха и риск за здравето на хората. На 4 април сме информирани за установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в някои тръбни кладенци в Хасково. РЗИ-Хасково е издала заповед за спиране на кладенците, в които са открити отклонения от рестриктивната доза, и е осигурено захранване от алтернативни кладенци, посочи министърът. По думите му „реакциите са светкавични“.

На въпрос кога са спрени кладенците с установени по-високи стойности на уран, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева каза, че заповедта на директора на РЗИ-Хасково е от 7 април, на същата дата директорът на ВиК-Хасково е потвърдил изолирането на кладенци.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране