13.04.2015 | 10:03
Българският гений в САЩ: Бих се върнал в България, ако имам шанс
Младежът обяви, че е бил вдъхновен да постигне този успех от майка си, която чисти домове

Ако имам шанс, бих се върнал в България, обяви пред Нова телевизия 18-годишният българин Стефан Стойков, който приет в едни от най-престижните университети в целия свят.

Стайков обяви още, че е бил вдъхновен да постигне този успех от майка си, която чисти домове.  „Когато дойдох не разбирах изобщо английски, малко по малко започнах да научавам езика. Поставях си задача на ден да научавам повече“, разказа още момчето, което се е пренесло да живее от България в САЩ с родителите си на 8-годишна възраст.

Стефан смята, ме не е много по-различен от другите чужденци в училищата в САЩ. Той все още не е решил в който от престижните университети да учи. „Справям се добре по всички предмети. Харесва ми историята, но не знам дали няма да си избера нещо друго да уча“, коментира още момчето.

Стефан Стойков е приет в осемте от „Бръшлянова лига“ (Harvard, Yale, Princeton, Brown, Columbia, University of Pennsylvania, Cornell и Dartmouth).

Стефан живее със семейството си в в Индианаполис, щата Индиана, от 10 години. Те емигрирали от България, след като майка му и баща му получили зелена карта. В САЩ те заживели в двустаен апартамент при леля му и чичо му.

Няколко месеца по-късно родителите на Стефан се развеждат. Майката намира работа като домашна помощница и отглежда сама Стефан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране