22.06.2016 | 22:08
Бизнесмен от Пазарджик е избран да купи “Химко”
Договорената цена е малко над първоначалната 11.7 млн. лв.

Само един кандидат е участвал в четвъртия опит за продажба на фалиралия врачански торов завод “Химко” и той е избран за купувач на активите срещу сума, малко по-голяма от обявената минимална цена от 11.7 млн. лв. Търгът се проведе във вторник в кантората на синдика на обявеното в несъстоятелност предприятие Росица Томова. Преди това кандидатът е превел задължителния задатък от 1 млн. лв., а рамките на преговорите първоначалната цена е увеличена. Съгласно предварителните условия на продажбата стъпката за подобряване на ценовото предложение бе 50 хил. лв. Предстои подписване в едноседмичен срок на предварителен договор за продажба, след което започва да тече 30-дневният срок за превеждането на парите.

По информация на в. “24 часа” купувачът е пазарджишкият бизнесмен Георги Пиримов, който е бил председател на надзорния съвет на вече фалиралата ЧЗИБанка. Той притежава и дялови участия в “Метахим инвест”, “Южен индустриално енергиен парк”, “Фертекс-България”, “Стоманени тръби-98 и други.

Още не се знае дали ще има обжалване на процедурата. При предишната се развихри скандал с чуждестранната компания ANJ Group, която обяви, че търгът бил нагласен в полза на избрания купувач – фирмата на депутата от ДПС Делян Пеевски “НСН Инвестмънт”, която обаче се отказа да финализира постигната през януари сделка за купуване на всички земи, сгради, съоръжения и оборудване за 11.7 млн. лв. без ДДС. Пеевски се отказа от торовия завод при обявяването на оттеглянето си от бизнеса в България, което активно става в последните месеци с прехвърлянето на официално притежаваните от него фирми в дубайската му офшорка “Интръст Лимитед” .

“Химко” бе затворен през 2002 г., но несъстоятелността му бе обявена десет години по-късно. Най-големите кредитори на завода са държавните доставчици на ток и газ – “Националната електрическа компания” и “Булгаргаз”, които имат да си прибират над 80 млн. лв., но очевидно ще изгорят с по-голямата част от вземанията си

В началото на 2014 г. тогавашният премиер Пламен Орешарски обяви план за реиндустриализация на страната, в който беше включен и рестартът на “Химко”. Предвиждаше се държавата да купи фалиралия завод, да го вдигне на крака, а след това да го продаде на частен инвеститор, по думите на тогавашния икономически министър и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Амбициите на Стойнев не се осъществиха. Двата проведени търга през пролетта на 2014 г., на които “Химко” се предлагаше срещу 28.6 млн. лв. и 22.8 млн. лв. се оказаха неуспешни. Така при третия опит цената бе двойно по-ниска – 11.7 млн. лв., и ако сегашният търг приключи успешно цената ще е малко над тази.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране