30.04.2016 | 10:14
Благодатният огън идва в 8 вечерта
Израел с изискване да пратим по-малка делегация, за да я охраняват по-лесно

С 4 специални огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим днес, на Велика събота. Очаква се това да стане около 20 часа, съобщи шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.

“През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер”, припомни Велинов, цитиран от БТА.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Браницкия епископ Григорий – викарий на патриарх Неофит. Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вече над 2000 години вярващи от цял свят се събират на Божи гроб, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма в Йерусалим. В първите минути след запалването той има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Велинов отбеляза, че тази година са повишени мерките за сигурност в Израел и има изискване към църковните делегации, идващи за Благодатния огън от различните държави, да са по-компактни, с по-малко представители в тях от обикновено, за да са по-лесно охраняеми.

Българският посланик в Израел Димитър Михайлов е създал добра организация и за връщането в България. Очаква се излитането от Израел да е най-късно в 17, за да може към 20 часа да кацне на правителствения ВИП на летище “София”. Там по традиция ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има отново и български монаси от Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София. Преди 23,30 часа той ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране