01.04.2015 | 13:55
Бойко Борисов защитава Пеевски за КТБ
Депутатът нямал никаква вина за срутването на банката

Не Делян Пеевски, а Пламен Орешарски и Петър Чобанов са виновни за фалита на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Цветан Василев да се върне в България да каже с кои политически сили се е срещал.Това заяви премиерът Бойко Борисов в едночасово интервю по ТВ+.

“За мен виновен е този, който упражнява властта. Пеевски виновен ли е? Не виждам неговата вина. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е, да, но не мога да кажа – Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал.

Ами тогава да ги привлекат като обвиняеми. Ни най-малко искам да защитавам Пеевски, че утре ще излезе “Борисов защити Пеевски”. Не ме интересува Пеевски. Орешарски и Чобанов са властта. Той не подписва нищо, един депутат”, заяви Борисов.

Аз съм учуден, че Цветан Василев споменава моето име, а не казва къде се е срещал с Орешарски . Ако отворите сайтове, ще видите, че Орешарски ходеше в къщата на г-н Василев, каза още Борисов. “Омръзна ми да прехвърлят вината от реалната власт, която имат политическите сили, върху някой друг. Омръзна ми. Ако в тази държава има един човек, който да може задкулисно да управлява… Да излезе Орешарски и да каже кой му е диктувал тези решения. Стига толкова, вече ми омръзна – всеки ден да отговаряш на кой, защо и как”, изригна Борисов и подчерта, че ” ГЕРБ няма никаква зависимост от никого. Ние определяме нашата политика. Това че държавата в момента е крехка заради тази разнопосочност на политическите партии и трябва бъдем по-единни, не значи, че трябва всеки ден да се говори едно и също”.

Борисов заяви, че Василев е дошъл при него в Банкя чисто човешки. Редно беше Цветан Василев да ме попита “мога ли да кажа, че съм имал среща с теб по мое настояване и аз да му отговоря “да” или “не”. Това ме дразни в интервюто му”, коментира Борисов. По думите му “прозрачността е това, че дойде, извини се, стиснахме си ръцете, че съм му простил за това, че ми е посегнал на семейството, на дома ми – не на политиката”, заяви Борисов. Аз съм бил на 5 юни опозиция, Орешарски и тройната коалиция бяха в пълна си мощ, защо да дойде при мен. Той дойде в чисто човешки план, защото беше съзнал, че има политика, но има и човешка граница. От тук нататък няма какво да кажа”, каза премиерът.

Борисов отново призова Цветан Василев да се прибере в България, за да разкаже и за другите си срещи с политици. “Ще настоявам Национална служба Охрана да поеме охраната му, върне ли се в България. Той да излезе пред съда, да излезе, където иска, да го пазят и да разкаже каквото иска срещу когото иска. Това не е моя тема”, заяви Борисов. То посочи, че “аз 4 години в най-тежката финансово-икономическа криза съм наливал пари в тази банка, за да не падне. Така както Станишев като премиер и Орешарски като финансов министър също наливаха в други банки, както ние сега наливаме, за да е стабилна банката”.

Според него банковата система се регулира “когато портфейлът й изтънее, да я подпреш.” “В момента сме направили с две банки други, само че сме ги подпрели със стотици милиони”, заяви Борисов, но не назова кои банки има предвид. Само коментира, че навсякъде в Европа така се процедирало.

3 коментара

  1. Танди каза:

    Борисов не разбра ли, че Цецо Василев няма да се върно доброволно в България. Като е толкова всемогъщ да натисне сърбите да го екстрадират.

  2. бебчо каза:

    а вие учудвате ли се в това МИГ?? добър ден. неслучайно БОКО нарича Пеевски БЕБЧО

  3. Вяра каза:

    И Пеевски и Орешарски трябва да отговарят пред съда, защото и 2-та харчат не само честно изкарани пари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране