15.11.2023 | 12:03
Борба за власт или как Радев е на път да стане ученик на Борисов
По модела на ГЕРБ движение "Трети март" ще се регистрира като партия за евроизборите

Движение „Трети март“ ще се регистрира като партия за европейските избори през следващата година, пише „Галерия“, като се позовава на информация от инициативния комитет. Социолози са дали зелена светлина на идеята, тъй като изборите за европарламента са считани за отличен старт на един нов проект.

Подобна схема ползваха хората на Бойко Борисов при създаването на ГЕРБ – през 2006 година движенето се регистрира като партия, а през 2007-а тя участва в частичните евроизбори. Така, волно или неволно, президентът Радев, който се смята за патрон на партийния проект „Трети март“, тръгва по стъпките на Борисов.

Очаква се листата на „Трети март“ да бъде оглавена от евродепутата Петър Витанов. Той влезе в европарламента като кандидат на БСП, но по-късно бе изключен от партията заради конфликт с Корнелия Нинова и сега формално членува в групата на немските социалисти.

Говори се, че в новата партия ще се включат и други евродепутати – Елена Йончева и Иво Христов. По време на мандата си самата Йончева се прояви като краен левичар и много често организираше акции срещу България в комбина с Радан Кънев от ДСБ – партия, която нарича себе си дясна, но много наблюдатели вече с право определят като лява, при това крайно лява. Затова има повече политическа логика Йончева да се включи в редиците на ДСБ или ПП, отколкото в проекта „Трети март“, възникнал като съпротива срещу левичарските напъни да се смени националния ни празник.

Леви дейци предлагали в президентската партия да се включи и Ваня Григорова, която наблюдатели поставят в консервативното ляво. Разликата между едните и другите е в това, че старите левичари смятат за революционен елемент, който ще разруши нашия несправедлив свят – работническата класа, а новите – малцинствата.

Кой ще е лидер на „Трети март“ ще стане ясно, след като президентът Румен Радев си каже тежката дума.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Глупости на търкалета!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране