20.01.2021 | 14:54
Борисов е зависим от руските интереси, ГЕРБ е в симбиоза с ДПС, обяви Цветанов
Не областните структури, а Владислав Горанов и Георги Харизанов редят листите на ГЕРБ, каза лидерът на Републиканци за България и обеща много истини за Турски поток да излязат след изборите

Борисов в типично негов стил не иска да ни се сърдят руснаците и Путин за позицията му за Алексей Навални. Но от това „сърдене“, Борисов превърна страната ни в зависима от енергийните проекти. Това за пореден път показва, че Борисов има определена зависимост от прокарването на руските интереси на територията на страната, което е в ущърб на националните интереси и за сметка на българския данъкоплатец. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV 1.

Цветанов припомни за пасивното отношение на премиера и за случая „Скрипал“ и как публично го е порицал за реакцията му и подчерта, че човек трябва да е много последователен в принципната си позиция.

„С „Турски поток“ виждаме, че по всяка вероятност страната ни ще бъде санкционирана от европейските регулатори, а българският потребител ще се окаже, че субсидира преминаването на газ през България. От тази гледна точка трябва да има много по-силна опозиция в българския парламент, която да изрази своето мнение, но виждаме, че БСП и ГЕРБ в тази ситуация се пресичат и са заедно. ДПС в техен стил ще замълчат и няма никаква яснота за този договор“, заяви Цветанов.

„Въпросът, който зададох към управляващите и по-точно към Теменужка Петкова, Томислав Дончев и към Бойко Борисов, имало ли е срещи между тях и хора от забранителния списък на ЕС и на САЩ, на територията на страната и извън пределите й. От тази гледна точка виждаме, че вече 4-и ден няма абсолютно никакъв отговор“.

Цветан Цветанов каза, че иска да получи отговор на зададения от негова страна въпрос, за да може да продължи. Той подчерта, че пита за лица, които са били свързани с „Южен поток“ – сериозни хора и фактори, които са участвали активно, в това, което се е случвало. Разговорите са били проведени преди започването на „Турски поток“.

По думите му „Турски поток“ е философията на „Южен поток“, но с много по-малко обем газ, който трябва да премине през това трасе.

Като цел на тези разговори той определя резултатът, който имаме днес – „Турски поток“, 3-те млрд. лв. за изграждането му да са риск изцяло за сметка на българската страна. Цветанов подчерта, че Русия няма никакъв инвеститорски елемент, а е била само изпълнител на този проект.

Поради липсата на парламентарен контрол към изпълнителната власт, липсата на реална опозиция в българския парламент, се стигна до това състояние и сме свидетели на това, което се опитва да направи правителството, с обявяването за изграждането на площадка на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден с платеното оборудване от „Белене“.

„Преди година и половина „Турски поток“ се представяше като нещо изключително важно за енергийната сигурност на страната, а в момента виждаме само вход и изход без абсолютно никакви разклонения“, припомни той.

Цветанов подчерта, че винаги се е противопоставял от зависимост към Русия, а Борисов е казвал, че ще правим газов хъб, а в момента такъв няма.

„Казваше, че ще има концесионни такси за страната, а ние виждаме дълг от 3 млрд. лв. и риск за страната ни“, добави той.

Председателят на Републиканци за България каза, че ще настоява за анкетна комисия в следващия парламент по тази тема и обясни, че тогава „ще могат да излязат много истини“. „За съжаление това ще се случи след изборите, а до тогава ще ни се пускат съответните фейк новини затова колко е хубав и успешен този проект за България“, каза Цветанов.

Той коментира и симбиозата между ГЕРБ и ДПС. „Тази симбиоза, особено на местните избори през 2019 г., беше много силно изразена, а за голямо съжаление продължава и днес“, добави Цветанов.

Цветанов даде за пример освобождаването на трима министри от Борисов затова, че те са част от подкрепата, която получават от ДПС. „Това бяха финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов. Това показа много ясно, че има такава симбиоза, има такава зависимост. Още по-голям ще бъде въпросът, на който ще трябва да се отговаря в предстоящите избори – кой в момента реди листите на ПП ГЕРБ?“, заяви Цветан Цветанов.

Според него това трябва да се знае от честните, трудолюбивите и стойностните симпатизанти на ГЕРБ.

„Реденето на листите не е на политически принцип и това, което трябва да направят като номинации съответните областни и общински структури. Това, което има като коментар от бивши колеги и хора, които напускат ГЕРБ, е, че това се прави от Владислав Горанов, Георги Харизанов“, каза Цветанов.

Според него по всяка вероятност някой от тези министри ще намери водаческо място в листите на предстоящите парламентарни избори.

„Много е важно симпатизантите и членовете на ГЕРБ, които са гласували системно да разберат истината за тази симбиоза ДПС и ГЕРБ. Ако се върнем само преди година в ловното стопанство „Паламара“ при Бейзат, който беше областният лидер на ДПС, редовно са се провеждали партийните срещи за обсъждане на варианти за местната власт, където са прикривани съответните кандидати на ДПС или на ГЕРБ, в присъствието на премиера и тогавашния областен лидер. Той по-късно беше изключен от ДПС, но пак е част от менторството, което показва в региона, познавайки много добре обстановката“, даде за пример Цветан Цветанов.

9 коментара

  1. Чихи каза:

    Сега остава и хората да разберат най-накрая, кой какъв е!? Сбогом Бойко, До свиданья, ДПС!

  2. Kaiser Souze каза:

    Това вече е ясно и на децата в Сибир. Ама трябва да направим нещо и да спрем тези хора и безумните им действия. С гласовете си на 4 април, например…

  3. BoLeto каза:

    Съществуваща симбиоза между ГЕРБ, ДПС и Русия, да плача или да се смея. Толкова факти излизат наяве, следя развръзката!

  4. Борил каза:

    Зависимостите на ГЕРБ са повече отколкото си мислим!

  5. Stan каза:

    Лавина от неудобни за сегашната власт въпроси и разкрития. Евала!

  6. Stan каза:

    Лавина от неудобни разкрития и въпроси към сегашната власт.

  7. Сигнал каза:

    Липсата на парламентарен контрол и опозиция довежда до тези схеми на правителството,които са ущърб на националните интереси и за сметка на българите.

  8. Juli каза:

    Време е и слепците да прогледнат. Стига с Тея лъжи. До каквото се докоснат ГЕРБ се унищожава.

  9. Запрян каза:

    Това е наистна така и за мен е много плашещо

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране