29.03.2021 | 14:52
Борисов мълчи ще удължава ли мерките
Премиерът обяви, че е осигурил пари до май, после – други да му мислят

При нарастващи случаи, натиск върху всички болници в страната и поредни предупреждения на медиците, че всичко е на ръба, властта проведе бодряшко съвещание за ковид кризата и разказа как всичко е под контрол. Не стана ясно ще има ли удължаване на мерките, които изтичат на 31 март. Тогава е краят и на извънредната епидемична обстановка, удължена в края на миналата година. Не е ясно и дали важи обещанието на премиера Бойко Борисов, че на 1 април отварят дискотеките и нощните заведения. В неведение са и родителите, които не знаят ще заработят ли детските градини на 1 април и дали учениците ще продължат в електронна среда два дни преди пролетната им ваканция.

На нито един въпрос не дадоха отговор присъстващите на днешното работно съвещание в Министерския съвет. Няма как това да се случи на редовния брифинг на НОЩ в четвъртък, защото мерките приключват ден по-рано.

Днес обаче се чуха уверения как болниците са снабдени с лекарства и предпазни средства, как се разкриват нови ковид отделения, как чакаме десетки хиляди дози ваксини. И как системата издържа, въпреки че третата вълна е доста по-тежка от втората.

Бойко Борисов обясни обаче, че неговото правителство е осигурило средства за борба с пандемията до месец май. Оттам-насетне – да му мисли следващата власт. Това, по думите му, било демокрация.

България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус, докладвал здравният министър Костадин Ангелов, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Борисов пък допълнил, че „държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“.

От съобщението става ясно също, че „премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната“.

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, казал Борисов.

Министър Ангелов пък докладвал, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците.

Директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев съобщил, че за изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкнал, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария.

Проф. Венцислав Мутафчийски също обяснил, че болниците се справят добре. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов докладвал, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла като всички те са оборудвани с кислород.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране