09.04.2021 | 21:31
Борисов ще се бие до смърт, за да остане във властта
Бойко Борисов е минало, но Слави Трифонов не е по-малък популист от него, казва Калин Тодоров

Бойко Борисов е минало, но Слави Трифонов не е по-малък популист от него, коментира в ефира на Дарик писателят и журналист Калин Тодоров.

„Идва време кукловодите да извадят нов спасител на сцената. Зад завесата наднича шутът“ – бяха финалните думи в книгата „Зад завесата на прехода“ на Калин Тодоров. При излизането й преди повече от година в студиото на Дарик писателят коментира, че този образ той напасва с лекота с фигурата на Слави Трифонов. „Очевидно той е следващият, ако не да ръководи държавата, то той или такъв като него до голяма степен ще предопределя съдбата на политическото пространство. Ще го преразпределя“, обясни тогава писателят и журналист.

Днес в предаването на Дарик „Реактивно“ Калин Тодоров каза, че според него големият губещ на тези избори е ДПС. Бойко Борисов ще направи всичко възможно да остане във властта и ще се бие до смърт, но при положение, че 75% от хората не го искат, той е минало, смята още той.

По отношение на БСП, Тодоров каза, че тя изглежда в будна кома, но всъщност положението й не е толкова тежко. Защото като трета политическа сила е незаобиколим фактор, но от друга страна няма да носи отговорността, а партиите на протеста трябва да направят сериозни компромиси, за да бъдат във властта.

Слави Трифонов е гласен за друга роля и затова сега мълчи

Българинът е свикнал с образа на бащицата. Слави Трифонов в момента отговаря на представите на голяма част от хората – най-вече на поколението, отраснало по времето на прехода, за поредния бащица, заяви Калин Тодоров. Според него , повечето от българите в чужбина, гласували за „Има такъв народ“, са хора на наемния труд, и то на нископлатения, които в момента не са представени от никого. Този резултат изненада всички, дори и самия Слави Трифонов и това е причината да мълчанието му, смята още той.

„Той се поуплаши малко или хората, които седят зад него, ако е жертва на някакви зависимости, защото смятам, че него по-скоро го гласяха за друга роля – тази на балансьора. Той сега трябва да прави правителства, да ръководи държави – според мен в момента се опитват да се окопитят, защото не са очаквали това“, обясни писателят и журналист.

Борисов ще се бие до смърт, за да остане във властта

Според Калин Тодоров Бойко Борисов ще направи всичко възможно да остане във властта и по думите му, ще се бие до смърт.

„Той и тези 25 процента от хората, които гласуваха за него и най-вече клиентелата, която се храни от него, ще направят всичко възможно да се върнат на власт“, коментира още писателят. Но допълни, че при положение, че 75 процента от един народ не те иска, няма начин да държиш властта. За мен Бойко Борисов е минало, коментира Тодоров.

Запитан дали успехът на „ИТН“ се дължи на референдума на Слави Трифонов и на жаждата на българите за мажоритарен вот, той напомни, че Трифонов е не по-малък популист от Борисов. „Даже според мен е по-голям. Както референдумът за мажоритарния вот и субсидията на партиите – това са чисто популистки хватки, които и европейският опит показва, че ако се стигне до това, което той искаше в следващия парламент при един мажоритарен вот ще влязат две-три партии“, обясни Калин Тодоров.

Проблемът на БСП – идейна немощ и вглеждане в собствения пъп

По отношение на БСП, Тодоров коментира, че тя изглежда в будна кома, но всъщност положението й не е толкова тежко, защото като трета политическа сила е незаобиколим фактор, но от друга страна няма да носи отговорността, а причината за провала й е, че е идеологически неустановена партия.

„Тя не е партия на наемния труд. Лошото е, че в нея не се припознава и огромната електорална армия на бедните хора в България. Без тези две групи тя никога няма да се превърне в силна лява партия“, каза той. И допълни, че първият проблем е идейната немощ на БСП, а вторият основен проблем е, че партията е твърде много загледана в собствения си пъп.

ДПС – големият губещ на тези избори

Според Калин Тодоров големият губещ на тези избори е ДПС. По думите му, поне на повърхността от тях почти нищо не зависи. Те имат своите задкулисни инструменти, с които движат нещата, но поне във видимата част на спектъра те вече не са балансьорът, който на практика 20 години управлява страната ни, заяви още той.

А на въпрос дали някоя от новите формации в парламента няма да се окаже свързан субект Калин Тодоров отговори така: „Съвсем е възможно. Когато ви говорих за евентуалните зависимости за г-н Трифонов, едно от подозренията без да имам доказателства, една от възможните зависимости е свързана именно с Доган и Пеевски. Предстои да видим дали през него няма да се опита ДПС да играе играта“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране