30.12.2019 | 13:14
Борисов: За 30 години, ГЕРБ управлява в Перник само последните 4
Г-жа Нинова говори с главния прокурор. Аз не, отговори премиерът на въпрос за разследването на водната криза

Премиерът Бойко Борисов отново отиде Перник, за да нагледа започналите днес ремонти по ВиК мрежата и за да се убеди, по думите му, че всичко, което е се прави, е правилно. В профила си във “Фейсбук” той пусна видео от посещението си, придружаван от министъра на икономиката Емил Караниколов и експерти.

След това Борисов написа, отново във “Фейсбук”: “Ако погледнем последните 30 години – само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник”.

Иначе на самата инспекция той попита прокуриста на ВиК-Перник инж. Камен Каменов за колко време ще се оправи старата пречиствателна станция, за което държавата отпуска 2 млн.лв. “При нормална робота за около 6 месеца би трябвало да стане”, посочи Каменов, на което премиерът възкликна с почуда. Каменов обаче отвърна, че толкова време ще е нужно за цялата станция, иначе аварийните дейности ще са за около 2-3 седмици.

“Перник е от градовете, в които важи поговорката „Вода газят, жадни ходят“. Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че са приватизирали заедно със заводите. Колегите от „Стомана“ – Перник са коректни“, коментира Борисов. “Държавата ще съдейства с всичко, което може. Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвият обем”, посочи още той, без да се ангажира със срок, в който Перник ще излезе от водния режим.

“Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода – каза още премиерът – Около “Стомана” е като тресавище. Ще се направи нов магистрален водопровод. В наш интерес е да решим водната криза по най-добрия начин. Днес се възлага проект, държавната фирма за монтажи ще поеме ремонта, а благодаря и на инвеститорите от “Стомана”, че ще прехвърлят на общината това, което минава през тях”.

“Г-жа Нинова говори с главния прокурор. Аз не говоря с него. Нямам такава връзка с него да мога да си го питам всеки ден, да му звъня по телефона”, така Борисов отговори на въпрос докъде е стигнало разследването за виновните за водната криза в Перник. “Много искам това, което Нинова е искала и е разговаряла с главния прокурор, не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може и други истини да излязат”, заяви още той.

Относно опасността и Ботевград да мине на воден режим, премиерът заяви, че досега не е бил сезиран за проблеми там. “Защо не си е оправил ВиК-то, той, кметът е господар на ВиК-то”, посочи той по адрес на кмета на Ботевград, който днес по-рано обяви, че в близкия язовир има вода за питейни и битови нужди само за около 6 седмици. Борисов посочи още два града – Кресна и Берковица, които заедно с Ботевград, не са искали да си окрупнят ВиК-системите, за да могат да кандидатстват за евросубсидии. “Кметовете се отделиха и блокираха обединението. Явно защото могат да правят нещо”, коментира той.

По време на посещението му в Перник стана ясно, че в язовир “Студена” има по-малко вода, отколкото бе обявено преди дни. След измервания под държавен контрол се е оказало, че количеството е само 2.6 млн. кубически метра, а не 4 млн., както бяха обявили от ВиК-“Перник“. Прокуристът на дружеството Камен Каменов потвърди очакването, че язовирът ще достигне така наречения си мъртъв обем след около 20 дни. Кметът Станислав Владимиров очаква до две седмици да бъде ремонтирана пречиствателната станция, което ще позволи да бъде използвана и вода от мъртвия обем. “Част от тези дейности, които ще се направят от инженерите на ВиК, точно в тази връзка – като навлезем в мъртвия обем, да може пречиствателната станция да смогне да пречиства“, каза кметът Владимиров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране