25.02.2021 | 18:36
Борисов застава срещу Меркел и Макрон на Европейския съвет
Премиерът извъртя позицията си за ваксинационните паспорти и вече е на страната на Гърция и Австрия

България ще подкрепи Гърция и Австрия в призива им да се въведат общи ваксинационни паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничения между държавите членки. Противници на тази идея са Германия и Франция. И двата лагера имат привърженици сред другите държави, чието съотношение на силите ще проличи тази вечер на виртуалния Европейски съвет.

На посещение днес в Панагюрище премиерът Бойко Борисов разкри каква ще бъде позицията му, която в края на януари бе точно обратната. Тогава той смяташе, че такива паспорти не са подходящи, но сега говори друго:

„Тези хора, които са ваксинирани в Европа, които имат антитела и могат да бъдат удостоверени, да се направи един електронен паспорт или „зелен“ електронен коридор. Да не се налага да им се правят PCR (тестове), карантини и да не им се препятства пътуването. Със Себастиан Курц (австрийския канцлер – б.р.) и другите колеги сме съгласували, с гръцките приятели, за този електронен зелен паспорт. Няма значение, но да облекчим всички ваксинирани и преболедували да живеят нормален живот“, каза Бойко Борисов.

Това е първият сигнал за твърда подкрепа от страна на българското правителство за въвеждането на облекчения за пътуване на граждани, които са имунизирани по естествен път след боледуване или с ваксини.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране