09.09.2023 | 21:11
Защитен свидетел ли е Васил Божков?
Според държавното обвинение, бизнесменът само е охраняем свидетел срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

Единственото процесуално качество на Васил Божков е на обвиняем. Той никога не е бил, нито в момента е защитен свидетел. Това заявиха от прокуратурата пред NOVA и Btv по повод твърденията на бизнесмена.

Той е с наложена от съда мярка за неотклонение „домашен арест”.

По-рано Божков даде пресконференция, на която заяви, че сигурността на семейството му и неговата лична са застрашени. Той уточни, че по делото, свързано с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, е защитен свидетел. „Два пъти ме разпитваха по четири часа. След това ме направиха защитен свидетел.

Минути след синхронното разпространение на твърденията на анонимните източници от прокуратурата в централните емисии на двете телевизии, Васил Божков публикува документ, който ги опровергава:

“Това е документът, с който е назначена защита на мен и семейството ми. По делото срещу Борисов. Кой лъже от името на прокуратурата?”

Коментар под статуса му написа и бившият вътрешен министър Богомил Бонев:

“Защитен свидетел” означава не само охрана. Всеки свидетел трябва да се пази. Необходимо е и споразумение с прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност (или много по-лека) срещу показанията. В този документ няма такова нещо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране