09.06.2020 | 10:00
Божков: Влизам в политиката, за да сваля Борисов
Искам да се върна у дома, казва пред агенция "Блумбърг" хазартният бос

“Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов”. Това заявява Васил Божков в интервю за “Блумбърг”, дадено по телефона от Дубай. Пред агенцията бизнесменът заявява, че се страхува, че ще бъде задържан, ако опита да се върне в България, но желанието му е именно да се върне. “Мога да карам по този начин още няколкостотин години. Но не ми харесва. Имам нужда да се върна у дома”, казва той.

Българската прокуратура го нарича най-опасния човек в страната. Но сега избягалият хазартен бос планира своето завръщане, за да се реабилитира, като свали правителството.

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз, допълва агенцията. Но отбелязва, че нападките на Божков към управляващите идват в неудобно време за лидер, който се бори с последиците от коронакризата и чийто трети мандат е белязан от скандали и разследвания срещу министри и партийни функционери.

Европейската комисия изчислява, че пандемията ще намали брутния вътрешен продукт със 7,2% през тази година. Общественото одобрение на Борисов нарасна с 10 пункта по време на кризата. Но парламентарните избори са идната пролет, когато последиците от кризата ще са най-видими.Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че се е облагодетелствал от него. Премиерът категорично отрича това.

След като изгради бизнес империя от застрахователния сектор до хазартните игри, както и колекция от антики, оценявана от него на стотици милиони долари, Божков загуби и двете през една януарска нощ, когато започна прокурорската акция в имотите му и бе наредено задържането му. По това време парламентът национализира основния му бизнес – лотарията.

Българският главен прокурор Иван Гешев го преследва по обвинение, че ръководи организирана престъпна група, а финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков не са платили на бюджета 700 милиона лева. Той също е обвинен в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и търговия с влияние, обяснява “Блумбърг”. Той е “най-богатият и опасен българин”, каза Гешев пред репортери 13 февруари. “Ние много добре знаем срещу кого заставаме.”

“Черепа”

След падането на комунизма през 1989 г. Божков се превръща в ключова фигура в дългия и неспокоен икономически преход, който включва финансови кризи и борба за намаляване на ролята на държавата в икономиката, пише агенцията. И припомня грамата от 2009 г. на американското посолство, изтекла в Уикилийкс, в която се казва, че “най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа”. Неговото състояние е определено на 1,5 милиарда долара.

Гешев каза, че сред обвиненията има за “убийства, свързани с конкуренцията в хазартния сектора”. Божков определи това като глупости и каза, че дейността му винаги е била законна.

След присъединяването си към ЕС през 2007 г. България се бори с корупцията и “Трансперънси интернешънъл” я нарежда като най-корумпираната страна в ЕС, посочва “Блумбърг”.

Едва шепа хора са осъдени за повече от 150 атентата по време на прехода. Много от тях станата, докато Борисов, който през 90-те години работи като частна охрана на Тодор Живков, беше главен секретар на МВР, а по-късно кмет на София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране