11.06.2019 | 13:03
БСП би подкрепила Мая Манолова за кмет на София
Нинова драматизира с подаването на оставката, изцепи се Калоян Паргов

БСП би подкрепила издигането на настоящия омбудсман Мая Манолова като кандидат за кмет на София. Това стана ясно от думите на председателя на БСП –София и член на изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов пред Нова тв.

„Търсим кандидатура за кмет на София извън рамките на БСП, защото София е трудна територия. Категорично бихме подкрепили Мая Манолова“, каза Паргов.  Той уточни, че в първичните партийни организации вече са започнали номинации и Манолова е възможен кандидат.

Самата Манолова през последните месеци уклончиво отговаря на въпросите дали смята да се кандидатира. Преди да стане омбудсман през 2015 година, тя беше депутат от БСП. Мандатът ѝ като национален обществен защитник е 5 години и изтича 2020 година.

По думите на Паргов все още не са водени дори първоначални разговори с Манолова. До разговор щяло да се стигне, ако тя бъде номинирана от структури на партията.

„Едва ли мога да гадая социологически какво би се случило, но Мая Манолова се доказа като гласът на народа. Няма да е лоша и ролята ѝ като гласът на софиянци, за да можем да променим всичко това, което ни дразни в София”, каза Паргов.

Една от причините социалистите да търсят кандидат извън партията била, че „моделът Румен Радев успя”. Сега търсели „нещо подобно“ и в София. Преди да стане омбудсман, Манолова беше депутат от БСП.

Нинова драматизира с подаването на оставката

Паргов коментира и напрежението в БСП, което расте след загубата на евроизборите. В края на май, дни след вота, Нинова подаде оставка като лидер на социалистите. Това доведе до насрочване на конгрес на партията, който ще се проведе в неделя и на него делегатите трябва да признаят оставката ѝ.

„Отправям призив към всички в БСП да се осъзнаят. Нинова с подаването на оставката си хвърли партията в хаос и сега се чудим какво да правим на конгреса. Никой не искаше нейната оставка по начина, по който тя драматизира с нея“, каза Паргов. Можел обаче „само да гадае“ дали на конгреса няма да се случи друг сценарий извън очакваното констатиране на оставката на Нинова.

Според него създалата се ситуация в БСП „отклонява партията от поставените ѝ цели”.  Попитан дали би се кандидатирал за лидер на партията, Паргов отговори, че този въпрос не стои пред него.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране