07.06.2020 | 0:13
Btv обяви, че Божков е запознал Флориан Скала с Борисов
Телевизията опроверга твърденията на пиарката на премиера

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е запознал главния изпълнителен директор на БиТиВи Флориан Скала с премиера Бойко Борисов. Това се казва в позиция на медията по повод твърденията на ръководителя правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова, че преди години е посрещнала Божков и Флориан Скала в централата на ГЕРБ.

След сигнала до прокуратурата, в който бизнесменът посочва, че е дал на премиера и финансовия министър Владислав Горанов 60 млн. лева, в петък Борисов заяви, че е взел от Божков само „една пура“. Той отбеляза, че това е станало на среща в централата, на която са присъствали и шефове на БиТиВи.

За срещата с Флориан Скала разказа днес Арнаудова, след като хазартният бос публикува във Фейсбук твърдения, според които тя е ходила всеки месец в офиса му.

В началото на 2017 г. БиТиВи беше в преговори със собственика на Национална лотария Васил Божков за покупка на рекламно време. По време на среща, г-н Божков предложи да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на БиТиВи с Борисов. Главният изпълнителен директор на БиТиВи прие поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура. Срещата с г-н Борисов се състоя в същия ден в неговия офис, който се намира в същата сграда като БиТиВи. Интерпретациите на тези факти извън описаната ситуация са абсолютно неоснователни„, твърдят от националната медия.

Премиерът все още не е коментирал темата.

В петък Комисията за защита на конкуренцията образува производство по сигнал на собственика на NOVA телевизия Кирил Домусчиев срещу конкурентите му от БиТиВи.

„Твърденията за нелоялна конкуренция касаят продажбата на програмно време от страна на bTV, което противоречи на добросъвестната търговска практика и на нормативните изисквания, като по този начин се постига непазарно предимство на bTV в ущърб на другите конкуренти, включително и на Нова телевизия като основен конкурент“, се казва в документа, публикуван на сайта на антимонополния регулатор.

Домусчиев атакува bTV, след като укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков публикува „паметна записка“, от която става ясна договорка между двамата за осигуряване на „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите“ срещу рекламен договор на хазартните компании в NOVA телевизия за 20 млн. лв. годишно в следващите 10 години.

В позицията си, с която на практика потвърди автентичността на паметната записка, Домусчиев заяви, че bTV е сключила договор с Българския спортен тотализратор, в който  е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”.

„Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна (“БТВ медия груп ”) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България“, написа Кирил Домусчиев, визирайки контракта, според който държавното ТОТО е наляло 8 млн. лв. в частната bTV, за да излъчва изтеглените числа в тиражите на тотализатора.

Оказва се, че сигналът на NOVA телевизия до КЗК се базира на публикация в сайта със спорна репутация „Блиц“.

КЗК имаше водеща роля при придобиването на NOVA от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Добре известно е, че първоначалният купувач беше чешкият богаташ Петр Келнер. Но до сделка с бившите шведски собственици MTG Group не се стигна, след като КЗК доста забави произнасянето си по сделката, а накрая я блокира.

При опита на Кирил и Георги Домусчиеви да закупят телевизията ситуацията се разви доста различно. КЗК мигновено даде зелена светлина. Проверката на комисията продължи едва две седмици, въпреки че по закон производството може да продължи пет седмици.

Сега Петр Келнер е на път да придобие прекия конкурент на „NOVA телевизия“ – bTV Media Group, като сделката е на етап „одобрение от европейския регулатор за конкуренцията“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране