08.07.2015 | 20:12
Ченгетата, извършили бруталния арест, са уволнени
Инспекторатът проверява цялостната работа на столичното Първо РПУ

Шестимата полицаи от столичното Първо РПУ, които бяха уличени как малтретират мъж и жена в центъра на София, докато ги задържат за хулиганство, са отстранени от служба, съобщиха от МВР.

Причина за това е, че срещу тях вече е образувано дисциплинарно производство, след като потърпевшите са потвърдили, че срещу тях е била използвана прекомерна сила. Двамата са били изслушани лично от главния секретар на МВР Георги Костов и директора на СДВР Младен Маринов. Материалите по вътрешната проверка по случая ще бъдат докладвани на Софийската районна прокуратура.

По-рано днес Костов и Маринов остро осъдиха  действията на подчинените им по време на специален брифинг по случая пред сградата на столичната полиция. Освен дисциплинарното производство срещу шестимата униформени, вътрешният министър Румяна Бъчварова е разпоредила цялостна проверка на дейността на управлението, което не за първи път става известно със случаи на произвол. “Наистина кадрите са притеснителни и за обществото и за мен като полицай с дългогодишна практика”, коментира пред медиите Маринов. Костов също се възмути от “нарушението, което се изкушавам да квалифицирам по друг начин”, намеквайки, че подчинените му определено са превишили правата си.

Видеото, излъчено в понеделник вечерта в предаването “Господари на ефира”, показваше как шестима полицаи първоначално искат лични карти от Веселина Китова и Александър Грошанов, а впоследствие започват да им нанасят удари, като момичето бе блъскано от двама-трима униформени първо в земята, а след това и в спряла кола.

“За нас е обезпокоително, че много късно реагираме на такива безобразия”, призна главният секретар на МВР, визирайки факта, че записът е направен на 19 декември м.г., но за случая се разбира повече от половин година по-късно. Репликиран от журналистите, че хората не подават сигнали за полицейско насилие, тъй като отдавна са се убедили, че то не се разследва ефективно, Костов все пак призова гражданите подават информация за такива инциденти на тел. 02/982 22 22, гарантирайки, че той се обслужва директно в МВР и няма връзка с районните управления на полицията.

Маринов обясни, че за случая с младата двойка се е разбрало едва сега, тъй като никой от двамата не е подал жалба до ден-днешен. Полицаите, които са ги задържали, пък написали в докладните си от 19 декември м.г., че са употребили сила и белезници, тъй като момичето отказало да си даде личната карта, а след това оказало съпротива, нападайки вербално и физически униформените.

Заради липсата на жалби от задържаните досега не е имало начин да се установи произволът. Клипът обаче се явява ново обстоятелство, на базата на което вече са снети обяснения от участвалите в ареста полицаи, както и от двамата потърпевши. Маринов изрази надежда, че от Нова телевизия ще предоставят контакт и с автора на видеото, за да потвърди той заснетото.

“Проверката е обективна, установи ли нарушения, ще се вземе най-строго отношение спрямо служителите”, увери главният секретар на МВР, признавайки, че е “странно и обезпокоително хората да се страхуват от полицията”.

Именно по този повод Костов бе попитан как гледа на обстоятелството, че към момента, в който е бил извършен бруталния арест на двамата младежи на ул. “13 март”, шеф на Първо РПУ е бил Даниел Пашов, който бе предложен за наказание заради друг случай на полицейско насилие, при който униформен инсценира скъсване на пагона си, за да оправдае използването на сила върху момче и момиче. Въпреки това след идването на Румяна Бъчварова в МВР той бе повишен в директор на ОДП – Варна. Междувременно пък срещу потърпевшите тръгна дело за хулиоганство в съда.

В тази връзка Костов коментира, че по времето, когато професионалното ръководство обмисляло кого да назначи в морския град, в атестацията на Пашов не бил отбелязан стария случай, тъй като той не се намирал в период на изтърпяване на наказание за него. Затова главният секретар преценил, че колегата му е подходящ за поста. От гледна точка на разпоредената от Бъчварова проверка на Първо РПУ обаче, Георги Костов все пак уточни, че Пашов също ще бъде проверяван за времето, докато е завеждал столичното управление

1 коментар

  1. Missi domini каза:

    Глупости. Никой не вярва на МВР защото:
    Народната мъдрост гласи: – “По-добре дъщеря Курва, отколкото син Милиционер”
    П.С. Могат да се приведат Лавина от доводи в подкрепа на твърдението. А Мутрите и само с това са смълчани. В празните им глави доминират Позивите на Дебелото им черво.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране