12.02.2019 | 21:52
ЧЕЗ вече преговаря с конкурентите на Гинка Върбакова
Индийската компания бе класирана на второ място в търга

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ вече води преговори с индийската India Power за активите си в България, съобщава изданието „Лидове новини“.

Индийската компания бе класирана на второ място в търга за активите след „Инерком“ на Гинка Върбакова. Документация от Надзорния съвет на ЧЕЗ показва, че India Power е предложила 355 млн. евро за дружествата у нас. За сравнение „Инерком“ е предложила 342.4 милиона евро . Разликата е, че индийците са готови да изплатят сумата през следващите пет години, докато компанията на Върбакова – веднага.

Сега обаче India Power е коригирала офертата си заради неразбориите в България. По сделката има висящ съдебен спор във Върховния административен съд. Делото е насрочено за края на месец май. До съдебни разбирателства се стигна, след като КЗК блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ, преценявайки, че ако Върбакова ги придобие, ще има господстващо положение на пазара на фотоволтаици у нас. И двете страни обжалваха това решение пред ВАС.

Както „БАНКЕРЪ“ вече писа, решението за започване на преговори с India Power идва, след като „Инерком“ не е успяла да плати навреме парите по сделката поради регулаторни пречки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране