07.06.2016 | 0:01
Чиновничката с 10-те бона в здравното министерство нямала и час почивка
Пенка Белева заслужено взела високата заплата и бонусите за извънреден труд

Спирането на съмнителни обществени поръчки във всички министерства, разпоредена от премиера Бойко Борисов през февруари, е в основата на получената заплата от 10 000 лева на шефката на инспектората на здравното министерство Пенка Белева. За март тя е работила без почивен ден и през съботите, неделите и на националния празник 3 март, като стояла неотлъчно в министерството по 11 часа на ден. Това обясниха в понеделник главният секретар на здравното министерство Пламен Кенаров и експерти от бюджетната и счетоводната дирекция.

“Нито една запетайка на закона не сме допуснали да бъде нарушена“, заяви Кенаров, оправдавайки полученото от Белева възнаграждение. Кенаров пое вината, че е натоварил неравномерно малък брой служителите с изготвянето на проверка за всички обществени поръчки на министерството от 2009 година насам за краткия срок от един месец. Занапред Москов му бил възложил да разпределя работата между повече служители.

Проверката на обществените поръчки била възложена на Кенаров от Петър Москов, който заедно с останалите министри от кабинета получи заръка от премиера Бойко Борисов да бъдат проверени и спрени всички обществени поръчки, около които витаят съмнения, че са нагласени или неизгодни. През февруари Борисов спря обществени поръчки за милиарди левове заради “витаещи съмнения”, че ще бъдат спечелени от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на “Лукойл България” Валентин Златев.

От здравното министерство досега не са се похвалили със спряна поръчка. Кенаров и чиновниците от министерството отказаха да отговорят колко служители какъв извънреден труд са положили и какви суми са получили заради това. Обясниха само, че подобни заплати не били практика, а детайлна справка обещаха след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

На въпрос как ще гарантират, че извънредният труд действително е положен, а това не е само предлог за даване на високи заплати на определени хора в администрацията, от министерството обясниха, че в сградата има система за чекиране и видеонаблюдение и е ясно кой кога идва и си тръгва от работа.

Кенаров обясни, че на държавните служители като Белева не се начислява извънреден труд през работната седмица, независимо до колко часа стоят на работа. Извънредният труд се начислява за почивните и официалните празнични дни, като заплащането през тях е завишено и се изчислява по определена формула. В крайна сметка за обикновен почивен ден служителят получава 75% над заплатата си, а за празничен 100%.

Кенаров съобщи, че в резултат на работата на Инспектората на МЗ през 2015 година са спестени над 12 млн. лева след препоръки към болници и други структури на министерството как да работят по-добре и да провеждат обществени поръчки и отделно са били констатирани нарушения в същите структури, също на стойност 12.8 млн. лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране