15.07.2015 | 0:07
Чудо! Прокурор влиза в затвора за корупция
Румен Пенев поискал 25 000 лв. от адвокат

Върховният касационен съд изпрати за 3 г. в затвора за подкуп бившия прокурор от Шумен Румен Пенев.

Това е първата ефективна присъда за корупция на магистрат. Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лв. от адвокат, като обещал да упражни влияние върху свой колега да не повдига обвинение и да прекрати разследване срещу адвоката. Защитникът казал, че парите са много.

Пенев намалил сумата на 21 000 лв., но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получава сумата. През септември 2012 г. СГС призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче САС измени наказанието на три години условно.

ВКС върна делото и САС отново наложи условно наказание от три години. ВКС върна делото за втори път, а третият състав от върховни магистрати сега вече го реши окончателно, изпращайки зад решетките бившия прокурор. ВКС изтъква, че условното наказание няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия. Пенев ще трябва да излежи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране