14.02.2021 | 15:10
Дайнов: Борисов разви дебелокожие към протестите, но не и към поделената с ДПС реална власт
Приказки за управление на ГЕРБ без Борисов са безпочвени

„Този избор може да породи обновен парламент… Като че ли новопристигащите в парламента, които обявяват себе си за антисистемни, ще търсят мнозинства по различни инициативи. Със страшна сила виси въпросът как ще се прави управляващо мнозинство. Никой не вижда какво правителство може да изскочи“. Това каза пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него липсата на оставка от страна на Бойко Борисов въпреки протестите е показала, че държавата е завладяна в по-голяма степен и съпротивителните сили на демокрацията са по-слаби. „Този протест е първият от 1997 година, който не е софийски. Този протест нямаше лидери, само тук-там координатори. Трудно е да очакваме протестите от 21 век да раждат лидери… Промяната на общественото настроение не винаги води внезапно до появата на политически сили, които са способни да ги изразят в целостта им. На изборите резултатът ще е междинен. Доста от общественото негодувание ще бъде представено, но по-старите и по-опитни партии ще са свръхпредставени“.

По думите на политолога Борисов е развил дебелокожие към протестите, но не и към реалната държавна власт, която е разпределил на порции с ДПС. „Една от драмите на такъв тип полудиктатор, когато упражнява еднолично власт дълго време, е внезапният потрес, с който открива, че не може да се оттегли. Затова приказки за управление на ГЕРБ без Борисов са безпочвени… Не трябва да вярваме на нещата, които Борисов обяснява за политиката и за бъдещите си планове, защото те се менят всеки ден… Можем да говорим за парламентарна група на ГЕРБ от максимум 80 депутати. Затова те или ще официализират връзката си с ДПС, или ще се обявят за правителство на малцинството“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Евгений Дайнов допълни: „ГЕРБ изградиха такъв феодален модел от социалистически тип, че се сляха с държавата и те не могат да живеят извън властта. Доколкото могат, ще направят така, че чрез окупираните от тях държавни институции, да няма почтени избори. Затова трябва да гласуват максимално повече хора, за да ударят корпоративния вот“.

Проф. Дайнов подчерта, че наблюдава следното явление в страната: „Общото неприемане на модела на ГЕРБ води до това, че бивши хора – тип ГЕРБ казват, че ще гласуват за БСП, защото им е писнало от Борисов, а само БСП са достатъчно големи, за да го спрат. Отгоре ръководството отслабва позицията на партията, отдолу има скрит вот, който не знаем колко е“.

Чуйте интервюто ТУК

1 коментар

  1. мхмхмхм каза:

    Генчо,пак ръсиш глупости !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране