11.04.2016 | 16:58
Дългата битка за единно християнство (снимки)
Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България проведе поредната VІ-та научна конференция на тема „Християнските деноминации – минало, настояще и бъдеще“

На 9 април тази година в София, Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България проведе поредната VІ-та научна конференция на тема „Християнските деноминации – минало, настояще и бъдеще“. Конференцията, на която домакин беше Командерия „Св. Георги Победоносец“, беше открита от Великият Приор на Ордена в България Н.Пр. проф. д. ф.н. Румен Ралчев. В обръщението си той изтъкна поредицата от родолюбиви инициативи в името на християнската вяра и важността на деятелността за обединяване на християнските деноминации.

Мероприятието протече при голям интерес, като в него взеха участие редица изтъкнати представители на академичната общност от цяла България – акад. Асен Богданов, проф. Рупен Крикорян, проф. Ерика Лазарова, доц. Иво Топалилов, д-р Владимир Секулов, д-р Димитър Атанасов, д-р Галя Йорданова и др. Със свои лекции в събитието се включиха и представители на православните църкви в страната.

На 9 април тази година в София, Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България проведе поредната VІ-та научна конференция на тема „Християнските деноминации – минало, настояще и бъдеще“. Конференцията, на която домакин беше Командерия „Св. Георги Победоносец“, беше открита от Великият Приор на Ордена в България Н.Пр. проф. д. ф.н. Румен Ралчев. В обръщението си той изтъкна поредицата от родолюбиви инициативи в името на християнската вяра и важността на деятелността за обединяване на християнските деноминации.

Мероприятието протече при голям интерес, като в него взеха участие редица изтъкнати представители на академичната общност от цяла България – акад. Асен Богданов, проф. Рупен Крикорян, проф. Ерика Лазарова, доц. Иво Топалилов, д-р Владимир Секулов, д-р Димитър Атанасов, д-р Галя Йорданова и др. Със свои лекции в събитието се включиха и представители на православните църкви в страната.

румен ралчев22

румен ралчев1

Пътят

18 август 2008 година е паметен ден. Тогава уникалната неправителствена организация получава своята самостоятелност и е провъзгласена за Велик Приорат и пълноправен член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. Великият Приор на Ордена в България Н.Пр. проф. д. ф.н. Румен Ралчев отчита с гордост изминатия път: „ Членството в нашия Орден, издигнато в мисия, поставя на изпитание нашите сили, убеждения и вяра в общата ни борба за икуменизъм и по този начин утвърждава Тамплиерския орден, като уникален сред неправителствените организации в света. Декларирайки открито своите цели и задачи, тамплиерите подхождаме стратегически като работим за подпомагане на християните в беда и тяхната консолидация, нещо толкова необходимо именно сега. Независимо от „крехката“ ни възраст, Велик Приорат България е наѝ-многобройния в Европа и се утвърди както генератор на новото и прогресивното в Ордена. Множеството успехи и получени награди са плод на общите ни усилия и желание да направим живота по-добър и по-справедлив. Утвърждаването ни в обществото като неправителствена организация от християни е гаранция за нашето бъдещо развитие и доказателство, че пътя който сме избрали е правилен. Не нам Господи не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоятя милост и заради Твоята истина“.

Международна дейност

Неколкогодишните усилия на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България доведоха до създаване на два Приората в Украйна и в Русия през 2015 г., но в състава на Велик Приорат България. Това е победа на каузата на тамплиерите в България. Най-голямото събитие предстои . През есента на 2016 г., Магистралният съвет на международния Орден на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, този празник на тамплиерството в света, ще заседава в София.

Водачът

румен ралчев5

румен ралчев3

 Генерал майор Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България, е роден на 30 януари 1952 г. Завършил е право в Софийския университет, полицейската школа и УНСС. Работил е в УБО и НСО. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев. От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Президент е на „Балкан секюрити груп“. Оглавява Националния съюз за безопасност и охрана, в който членуват стари и сегашни кадри на МВР, МО и НСО. Целите му са да се даде възможност да бъде запълнена пропастта между действащите и служителите от резерва. Да се даде възможност на хората от резерва да влеят своите сили и умения в решаването на проблемите за охраната и преди всичко на гражданския мир. Става дума за отхвърлен контингент от около 100 000 души, който присъства в държавата, хора с потенциал.

Казва, че внимава с какво се храни, не пуши и не пие, спортува. Рецептата за здраве е много лимони с лед и мед. Пие чай от специално подбрани от него билки. Масон е от 1991-а година. Достигнал е най-високата – 33-та степен на Стария и Приет Шотландски ритуал. Членува във Великата Ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е нейн Велик майстор допреди няколко години.

Румен Ралчев изповядва християнството, женен е и има три деца. Слабостта му е изобразителното изкуство и сам се определя като страстен колекционер.

румен ралчев4

КОИ СА РИЦАРИТЕ ТАМПЛИЕРИ?

Орденът на рицарите тамплиери е един от първите и най-популярни християнски военни ордени в Европа – рицарски общества, чиято мисия е да защитават и каляват своята вяра. Орденът на Храма е основан през 1118 г., около две десетилетия след като европейските кръстоносци покоряват града и избиват мюсюлманското население. Френският рицар Юг дьо Пайен и осем негови спътници предлагат услугите си на християнския крал Болдуин II и полагат клетва да защитават града от всевъзможни врагове. Кралят ги настанява в превзетата джамия Ал-Акса на Храмовия хълм, там където цар Соломон някога е построил първия Храм на Йерусалим. По тази причина, рицарите се наричат Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici, което в превод от латински означава „Бедните воини на Христос и Храма на Соломон“. С течение на времето, това наименование се опростява до Орденът на Храма („Temple“) или тамплиерите.

През следващите два века, тамплиерите се превръщат в една от най-могъщите организации в средновековния свят. Те носят отличителни бели мантии с червен кръст върху доспехите си и бързо печелят репутация на смели и доблестни воини с желязна дисциплина и решителност. Рицарите от Ордена полагат клетва за пълно и безусловно подчинение пред своите предводители. Те винаги се бият ожесточено, спазвайки правилото на Ордена, че всеки воин, обвинен в страхливост, ще бъде лишен от своята мантия и ще бъде принуден да яде от земята – като куче – в продължение на година. (Друга политика на Ордена е да не заплаща откупи за воини, пленени по време на сражение.) Според издание на „Католическата енциклопедия” от 1911 година, по време на съществуването на Ордена загиват около 20 000 тамплиерски войници, сражавайки се срещу мюсюлманските сили.

С течение на времето, тамплиерите се превръщат също и в политическа и икономическа сила. Редица папи възнаграждават тамплиерите като ги освобождават от данъци и дори от обичайното по това време „облагане с десятък“ – такса в полза на Църквата. Постепенно, към Ордена в Европа се присъединяват множество членове, които не воюват, а се занимават с управление на нарастващото богатство и закупуването на земи и сгради. Скоро те изграждат финансова империя, която функционира като една от първите банкови системи в Европа. Лека-полека те успяват да се наместят дори в правителството на Йерусалим.

След като мюсюлманите окончателно завладяват Йерусалим в средата на XIII век, славата на тамплиерите започва да угасва. Това, че не успяват да защитят светата земя, както и слуховете за техните тайни ритуали, срива тяхната доскоро желязна репутация. В началото на XIV век, френският крал Филип IV, който е потънал в дългове към тамплиерите, решава да се измъкне от задължението си като разруши Ордена. Той подтиква папа Климент V – французин, който „Католическата енциклопедия” описва като „слабохарактерен и лесно заблудим“ – да преследва тамплиерите за ерес и светотатство, като например плюене срещу кръста. През 1307 година, френският крал издава тайна заповед всички членове на Ордена в неговата държава да бъдат арестувани в един и същи ден. Много от тях са измъчвани и убити. Климент официално разпуска Ордена на Храма през 1312 година. На следващата година, Великият магистър на Ордена на тамплиерите – Жак дьо Моле – се отрича драматично от признанията си преди да бъде изгорен на клава на острова Сите пред катедралата „Нотр Дам” в Париж. Но въпреки всичко, някои тамплиери оцеляват, а идеите на Ордена на Храма продължават да съществуват през идните векове в различни европейски държави и САЩ.

Съществуват множество ключови документи, които представят доказателства за продължаващите през вековете връзки между средновековния Орден на Храма и съвременното тамплиерство. Съвременният Орден на Храма – OSMTH – Орден на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е организация, регистрирана в Швейцария като Икуменичен Християнски Братски Орден, чиято основна дейност е благотворителна и хуманитарна по своята същност и е насочена към всички хора, изложени на бедност, несправедливост, конфликти от различен характер и природни бедствия.

Национарвите представителства – Велики Приорати – се занимават с хуманитарни усилия и благотворителни проекти, докато Международният Орден OSMTH – използвайки персонал, набран от тези национални представителства – представлява Ордена на международно, дипломатическо ниво, пред суверенни нации, регионални и международни представителни организации. Тази дейност на Ордена, на всички нива, се осъществява в сътрудничество със и за благото на всички хора по света, без разлика на тяхната верска, национална или етническа принадлежност.

През юли 2002 г. OSMTH е официално признат от Икономическия и социален съвет на Обединените нации (ECOSOC) като Неправителствена организация (NGO) със специален консултативен статут. Впоследствие OSMTH започва да бъде наричан OSMTH-KTI (OSMTH – Международен Орден на тамплиерите).

На Генералната асамблея на CoNGO (Конференция на Неправителствените организации с консултативен статут към ООН), проведена на 2-4 април 2014 г. в представителството на ООН в Ню Йорк, е взето решението OSMTH да бъде назначен в Ръководния съвет на CoNGO за следващите три години. Това назначение е необикновена чест и отговорност за членовете на OSMTH-KTI. Този успех е пожънат, благодарение на дългогодишните усилия и труд на Ордена, както и на постигнатото през 2014 г. по време на Генералната асамблея на CоNGO под покровителството на ООН в Ню Йорк.

Като цяло, по своята същност OSMTH е активен и съвременен Икуменически Християнски Братски Орден, който иска да отговори на истинските хуманитарни нужди на съвременния свят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране