23.01.2019 | 13:02
Делото срещу Елена Йончева сблъска БСП и ГЕРБ
Обвинението към Елена Йончева е нескопосан опит на ГЕРБ да спечели евроизборите, който ще бъде увенчан с неуспех, заявиха социалистите

Повдигнатото обвинение срещу Елена Йончева за пране на пари беше разтълкувано от БСП като политическа атака от страна на ГЕРБ и опит за „служебна победа“ на европейските избори.

„Обвинението към Елена Йончева е нескопосан опит на ГЕРБ да спечели евроизборите, който ще бъде увенчан с неуспех. В момента се осъществява груба политическа репресия върху колегата Елена Йончева. Това е група политическа репресия от страна на ГЕРБ“, каза депутатът от БСП Иван Иванов на брифинг в Народното събрание.

Причината, според Иванов, е свързана с факта, че сигнал срещу Йончева е подаден до прокуратурата от трима представители на ГЕРБ – Тома Биков, Делян Добрев и Антон Тодоров, след като тя е започнала кампаниите си по теми като строителството на оградата по границата с Турция, хасковския „Кумгейт“ и искането за проверка на качеството на магистралите.

„Тази атака, това сплашване, тази репресия няма да ни спре. Обвиненията, че работейки за ТВ7 в период 2012-2014, съм била финансирана по престъпен начин, са абсурдни. Средствата за документалните ми филми са преведени от КТБ в период, в който държавата не е могла да предвиди срива на банката. Обвиненията, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, са опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат“, каза Елена Йончева.

От ГЕРБ до момента не са реагирали на обвиненията от страна на опозицията.

Реакция обаче дойде от прокуратурата, която публикува подробно описание на казуса с Йончева.

От него става ясно, че обект на разследване е дружеството „Офроуд“ ООД, създадено с равни партньорски дялове от „Авторска телевизия“ ЕООД на Елена Йончева и офшорката от Британските Вирджински острови „Далий Трейдинг Лимитид“ през април 2012 г.

Йончева е избрана за управител на „Офроуд“ и като такава сключва договор с КТБ за платежни услуги. Тя е определена като единствено лице с право на разпореждане със сумите по сметките на дружеството.

Според данните на прокуратурата – „Далий Трейдинг“ е прехвърлил общо 333 000 евро по сметките на „Офроуд“ ООД през юни 2012 г. като част от поет ангажимент при влизането в съдружие с Йончева. Парите са преведени на два транша и са изтеглени от управителката на дружеството в периода юни 2012 – ноември 2014 г. – т.е. и след поставянето на банката под специален надзор (юни 2014 г.) и изплащането на гарантираните влогове при обявяването на КТБ в несъстоятелност.

„Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „КТБ“ АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от „КТБ“ АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“, се казва в съобщението на прокуратурата.

По същото дело е повдигнато обвинение и на още едно лице, посочено с инициалите Б.М. от прокуратурата – неговото обвинение е за „помагачество“.

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. От държавното обвинение изрично посочват, че тя е „теглила в брой определената от нея собствена заплата като управител на „Офроуд“ в размер на по 12 720 лв. месечно“.

„Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там“, се казва още в информацията.

Прокуратурата посочва, че Елена Йончева е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране