12.03.2016 | 0:25
Делото за Чората започва пак
Разследването се точи повече от 10 години

Делото за убийството на Ангел Димитров – Чората се връща във Военно-апелативния съд за ново разглеждане, реши Върховният касационен съд. Съдът постанови делото срещу полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов да бъде разгледано отново от друг състав на стадия на съдебно заседание.

Делото за смъртта на Чората се точи повече от 10 години. Той почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция “Респект”, провеждана от МВР-Благоевград по времето, когато министър на вътрешните работи беше Румен Петков. След продължителен процес през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни. След искане на главния прокурор Сотир Цацаров обаче делото бе възобновено.  Основание за искането бе решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България.

ВКС връща делото за ново разглеждане заради съществени нарушения на процесуалните правила. Военно-апелативният съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Димитров. Според ВКС отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран и не съответства на процесуалните възможности и задължение да направи всичко възможно за изясняване на обективната истина. Предвид новите задачи, на които следва да има отговор, е имал не само право, но и задължение да допусне повторна експертиза, смятат касационните съдии. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране