29.07.2019 | 0:01
Депутати и областни управители напират за кметове
БСП ще търси партньори за местни коалиции по правилото „Всички без ГЕРБ“

Словесните сблъсъци между двете големи партии –  ГЕРБ и БСП, започнаха далеч преди местните избори, когато ще се сблъскат кандидатите им за кметове и общински съветници. В събота от Бузлуджа соцлидерката Корнелия Нинова призова народа да въстане срещу управлението. Предводителят на ГЕРБ Бойко Борисов, който по същото време се срещаше с учители в Пловдив, се учуди за какво въстание говори Нинова, при положение че България процъфтява и все повече емигранти се завръщат. Нинова разкри каква ще е коалиционната тактика на червените за местния вот –  партийното ръководство ще подходи гъвкаво и ще остави местните структури сами да намерят формулата за  сдружаване с други формации. Има само едно ограничение – никакви комбинации с участието на ГЕРБ.

Междувременно започват да се проясняват имената, на които партиите ще заложат за победа на изборите през октомври. Познати лица, повечето от които и сега са шефове в местната и централната власт, преобладават сред кандидатите на ГЕРБ за кметове. В момента тече първото сито – в местните структури. Крайните имена ще бъдат определени в средата на август от Изпълнителната комисия. От партийни активисти изтече информация, че всяка организация трябва да прати в София три предложения, от които ще се осъществи изборът.

Почти сигурно е, че за нов мандат ще бъдат издигнати  „кметовете отличници“ Димитър Николов (Бургас), Живко Тодоров (Стара Загора), както и Иван Портних (Варна). Същото, естествено, се отнася и за Йорданка Фандъкова в столицата. Ако прогнозата се потвърди, ще е интересен тест как одобряващите ГЕРБ граждани оценяват тежките скандали с изпълнението на инфраструктурните обществени поръчки в София и във Варна.

В Пловдив, ако не се брои отказалият се от ново състезание градоначалник Иван Тотев, най-много номинации събира кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. С малко по-слаба подкрепа са колегата му от „Централен“ Георги Стаменов и областният управител Здравко Димитров. Губернаторът е сочен за фаворит на лидера Бойко Борисов и най-вероятен кандидат. Сред другите номинации са сегашният зам.-кмет на общината Розалин Петков, зам.-председателят на местния парламент Радослава Ташкова, както и бивши районни кметове на партията. Шефът на РИОСВ Стефан Шилев заедно с директори на общински служби и предприятия пък бяха издигнати за съветници.

Макар че кметът Тотев вече обяви, че няма да се бори за трети мандат (след като отнесе  критики от лидера Бойко Борисов), той събира най-много номинации до момента. Местни медии обърнаха внимание, че градоначалникът всъщност не си е направил отвод по каналния ред – на събрание. Други предположиха, че той може да влезе в листата за съветници. Всичко това създава интрига, че Тотев не се е отказал напълно от местната власт.

Във Видин за нов мандат е издигнат Огнян Ценков, макар да не е сигурно, че централното ръководство ще го подкрепи. Другите кандидатури са общинският съветник Валери Василев и шефът на областната дирекция „Земеделие“ Емилиян Енчев. В Кърджали, където позициите на ДПС са непоклатими, ще се състезава областният управител Никола Чанев. Навсякъде в страната за съветници биват издигани общинари или ръководители на държавни ведомства, макар директивата от националната конференция да бе отваряне към гражданското общество.

Все по-вероятно изглежда социалистите да заложат за кметските избори в София на омбудсмана Мая Манолова. Макар че Манолова още не е потвърдила, че ще се кандидатира, районни структури вече издигат номинацията й, а зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в събота на Бузлуджа я определи като най-подходящия кандидат. Това се случи на традиционния събор на левицата. Пак там  Корнелия Нинова обяви, че за ноемврийския вот партията ще разчита на успешните си кметове, които вече имат зад гърба си три-четири мандата, а на останалите места ще издигне млади хора.

Кой ще е кандидатът на червените за кмет, ще стане ясно в последния момент,  тъй като градската конференция е насрочена за 14 септември. Но вече са ясни други кандидати. В Бургас е издигнат депутатът Николай Тишев. Още поне двама народни представители от БСП ще се борят за кметски пост – Станислав Владимиров в Перник, а Тодор Байчев – в Карнобат. В Каварна Нина Ставрева ще се бори за нов мандат.

На Бузлуджа Корнелия Нинова с въстанически патос призова народа да стане, за да падне ГЕРБ. Тя обясни, че управлението на ГЕРБ е “пълзяща диктатура“ и че  “Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и го харесва, а заради страха, в който държи народа, заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов й отвърна задочно от Пловдив, като изрази недоумение какви са тези  революционни призиви на БСП  – „при този подем, при този икономически растеж, който имаме в  страната“.

„Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране