26.10.2015 | 14:50
Депутатите без имунитет заради Сидеров
ГЕРБ инициира промяна в Конституцията, настоява за отпадане на член 70

ГЕРБ инициира изменение на Конституцията, с което да отпадне имунитетът на депутатите при извършване на престъпление, обяви Цецка Цачева по повод Волен Сидеров. Още снощи ГЕРБ осъди остро поредния скандал, който предизвика лидерът на “Атака”, нахлувайки за втори път в НАТФИЗ – автономно висше учебно заведение по закон.

В последните дни българската общественост е скандализирана от брутални прояви на народни представители, които скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си, обяви председателят на парламента на извънреден брифинг.

“ГЕРБ осъди по категоричен начин действията на подобни народни представители. Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушение на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции”, подчерта Цачева.

Тя обясни, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да инициират изменение на Конституцията за отпадане на чл. 70 от нея. Според него депутатите не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на парламента. Този член предвижда, че разрешение за задържане не се иска само при заварено тежко престъпление, като се известява незабавно Народното събрание, уточни Цачева.

Тя подчерта, че в НС има искане от главния прокурор Сотир Цацаров за даване разрешение за наказателно производство срещу Сидеров и Десислав Чуколов от “Атака”, но при сега действащия ред приемат, че хипотезата е тромава и в никакъв случай не отговаря на обществените настроения.

“Още в утрешния ден започваме консултации с останалите парламентарно представени партии. Надяваме се да получим подкрепа, за да уредим института на имунитета в НС”, каза още Цецка Цачева. Намерението на ГЕРБ обаче е да се запази защитата на народните представители и те да не носят наказателна отговорност за изказани мнения и политически становища.

Междувременно лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че снощи “риалитито “Сидеров” е подменило това, което се е случвало в изборната нощ с протоколите. По-рано днес Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържане на Сидеров и Чуколов. Искането е заради извършеното хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ в петък, когато двамата нахлуха за първи път в сградата и предизвикаха скандал.

За снощния пореден инцидент, при който се наложи Сидеров да бъде изведен от полицията и дори бе ударен от неизвестен мъж, докато го отвеждаха в Първо РПУ, прокуратурата все още не е поискала свалянето на имунитета му. По закон това се прави за всяко отделно престъпление. Това беше направено и заради хулиганските им прояви пред магазинче до цигари близо до НАТФИЗ, когато двамата с Чуколов удариха двама полицаи.

Депутатската защита на лидера на “Атака” беше свалена вече веднъж – заради инцидента на летище “София”, когато пак удари полицай. Случаят вече е в съда и делото продължава. Самият Сидеров заяви, че при снощния инцидент е бил пребит от полицията и е направен опит да бъде убит по поръчение на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.

От МВР категорично отрекоха той да е бил ударен от полицай, по случая има задържан мъж.

Междувременно председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев внесе сигнал срещу лидера на “Атака” до главния прокурор. В сигнала се изразява възмущение от действията на Сидеров и се иска снемане на имунитета му. Сигналът е адресиран и до председателя на НС, и председателя на СЕМ, уточниха от държавното обвинение пред БТА.

За 17,30 часа днес пред парламента е насрочен протест с искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране