06.11.2020 | 11:01
Депутатите ще обсъждат бюджета за 2021 г., без да са го прочели
БСП заплаши с Конституционния съд заради игрите на управляващите с кворума

От ГЕРБ за пореден път показаха пълното си пренебрежение към парламентарните правила. Управляващите внезапно включиха в дневния ред на Народното събрание в петък трите държавни бюджета – при положение, че депутатите дори не разполагат с нужните им доклади на парламентарните комисии за първо четене, пише „Сега“.

Заседанието започна с 15-ина минути закъснение – очевидно управляващите искаха да дадат максимален шанс на закъсняващите си колеги да стигнат до пленарната зала. Но не се получи – при регистрацията председателят на парламента Цвета Караянчева само примирено констатира липсата на кворума и обяви, че ще има повторен опит след половин час. 30-те минути обаче надхвърлиха 40, докато мнозинството успее да се организира и да събере необходимите 121 депутатски гласа, за да стартира пленарното заседание.

Веднага след това Караянчева предложи като точки в дневния ред да бъдат включени трите големи бюджета на първо четене – на здравеопазването, на общественото осигуряване и държавният бюджет за 2021 г. Управляващите я подкрепиха, което възмути опозицията. От БСП посочиха, че депутатите не разполагат с докладите на парламентарните комисии по законопроектите за трите бюджета, при това не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, в което ще бъдат разгледани – следователно, няма как да се запознаят предварително с тях, какво остава да ги обсъждат и приемат.

Управляващите обаче невъзмутимо отхвърлиха искането на социалистите гледането на бюджетите да се отложи. „Предвид на епидемичната обстановка, ако присъствахте на председателските съвет, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взета единодушно решение тези точки да бъдат гледани, тъй като ситуацията е съвсем различна от нормалната“, обяви Караянчева. „Решенията на председателския съвет по никакъв начин не могат да дерогират правилника на Народното събрание, който има силата на закон“, напомни очевидното соцдепутатът Филип Попов. „Ако бяхте в залата, г-н Попов, можехте с вота си да изразите своето несъгласие. Залата е приела този дневен ред и ще работим по него“, агресивно отвърна шефът на парламента, което се посрещна с ръкопляскания от управляващите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране