14.07.2015 | 13:46
Димитър Радев е новият шеф на БНБ
Депутатите освободиха единодушно Иван Искров

Димитър Радев е новият управител на БНБ.

Парламентът взе решение със 130 гласа “за”, 16 – “против” и 34 “въздържали се”.Депутатите освободиха единодушно досегашния гуверньор Иван Искров. 174 гласуваха “за”.

Димитър Радев положи клетва като управител на БНБ в парламента и влиза в институцията за 6 години още утре. Радев остави двама от сегашните подуправители в екипа си – Калин Христов и Димитър Костов, новата е Нина Стоянова.

Депутатите избраха деликатна форма да се разграничат от кандидатите, които не подкрепят. Вместо да гласуват “против”, повечето от тях предпочетоха да натиснат бутона “въздържал се”.

Така освен избрания Радев, подкрепен от 130 депутати, най-много гласова “за” събра Виктор Йоцов – 44, следван от Григорий Вазов – 43 и Бисер Манолов – 37.

Най-малко отрицателен вот обаче спечели именно доц. Григорий Вазов – 12 “против”. След него с гласове “против” се нареди Димитър Радев – 16, следван от Бисер Манолов – 18 и Виктор Йоцов – 22.

Най-малко въздържали се имаше по време на гласуването на Радев – 34, а най-много за Манолов – 118. За Вазов се въздържаха 116-ма, а за Йоцов – 104-ма депутати.

Изборът не оправда очакванията на председателя на парламента Цецка Цачева да бъде предшестван от смислени дебати. Депутатите влязоха в обичайните си разпри и не зададоха нито един сериозен въпрос на четиримата кандидати преди изслушването им в пленарната зала.

Матрин Димитров от Реформаторския блок поиска всички да заявят дали са принадлежали към Държавна сигурност и бе обвинен от Валери Жаблянов от БСП в доктринерство иполитически примитивизъм. В отговор Методи Андреев от ГЕРБ пък поиска декларация от кандидатите, че не принадлежат не само към ДС, но и към каквито и да било други служби на бившата система. А Красимир Янчев от БСП настоя да кажат дали сега работят за наши или чужди служби.

Велизар Енчев поиска да обявяват заплатите си в данъчните си декларации и да ги намалят до размера на заплатата на председателя на Народното събрание. Всички искаха искаха да чуят гаранции от кандидатите, че кризата с КТБ няма да се повтори и настояваха да разберат повече за екипите им, но това не се случи преди гласуването.

ДПС напусна заседанието на парламента още в началото след като депутатите отхвърлиха предложението на независимия Велизар Енчев да отложат избора на гуверньор на БНБ до произнасянето на Конституционния съд по жалбата, внесена от депутати от 5 парламентарни групи. Мнозинството обаче отхвърли искането, а лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че днешния избор на управител на националния трезор е “опорочен в зародиш”.

От “Атака” заявиха, че няма да подкрепят нито една кандидатура, защото всички претенденти искат да вкарват България в еврозоната колкото се може по-бързо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране