15.04.2015 | 8:43
Днес започва делото за фалита на КТБ
То беше спряно за близо 5 м. заради административния спор около отнемането на лиценза на банката

В Софийския градски съд започва делото за фалита на Корпоративна търговска банка. То беше спряно за близо пет месеца, заради административния спор около отнемането на лиценза на КТБ.

Спорът за лиценза на КТБ завърши без конкретното решение на Върховния административен съд, тъй като общо 7-те висши административни съдии и двама от тричленния състав и петима от петчленния прецениха, че основните акционери на банката нямат правен интерес да обжалват решението на централната банка, с което беше отнет лицензът на КТБ. Според магистратите, сред които е и председателят на ВАС Георги Колев, такъв интерес има само самата банка, която обаче, след поставянето под особен надзор, се управлява доскоро от квестори, а сега от временни синдици. На особено мнение беше съдия Соня Янкулова, според която необсъждането на възраженията на „Бромаг“ на Цветан Василев, Bulgarian Acquisition Company на Османския фонд и двамата по-дребни акционери-жалбоподатели по стандартите на европейското право представлява отказ от правосъдие.

След прекратяване на делото от Върховния административен съд, без да дочака да бъде сезиран, по своя инициатива съдията от СГС Иво Дачев възобнови процеса за несъстоятелността на КТБ и го насрочи за днес. Призовани са всички заинтересовани държавни институции и основните акционери. В началото на заседанието те трябва да кажат съгласни ли са казусът, който е от висок обществен интерес и стана причина за поредица от законодателни решения, квалифицирани дори като извънредни, да се гледа в присъствието на медии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране