01.03.2016 | 21:23
Дянков за ген. Ваньо Танов: Опълчи се на олигарсите
Той беше истински герой на нашето време

“Внезапно починалият шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов беше истински герой на нашето време”, смята бившият финансов министър Симеон Дянков. Ето какво още написа ексвицепремиерът, който навремето назначи ген. Танов начело на митниците.

В следващите дни ще се говори и пише много за Ваньо Танов. За безкомпромисната му битка с контрабандата. За големите му успехи в събираемостта. За това, че създаде модерна организация в митниците. За това, че се опълчи срещу олигарсите и успя да прокара наредбите за измервателните уреди. И всичко е точно така.

Но не е достатъчно да опише неговия принос за една нормална България. За мен най-голямата сила на Ваньо Танов беше в това, че водеше всички битки в рамките на закона. Той беше успешен полицай в миналото, но полицейщината му бе напълно чужда. Познаваше добре нейния механизъм и какви са тежките й последици. И не се съблазняваше да използва силата на репресивната власт. Противниците му не разбираха защо не прибягва до тези похвати. И се възползваха от неговите високи принципи.

Във времето, когато работехме заедно, Ваньо Танов понасяше много удари. Това му струваше безсънни нощи. Но сутрин неизменно идваше с усмивка и пълен с енергия. Аз така го помня: с гръмовния глас и веселите сини очи, уверен преди следващата битка.

Ваньо Танов не се пречупи.

Истински герой на нашето време.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране