21.09.2018 | 22:29
#ДжиПиГейт: Kеш, офшорки, ДПС, руски олигарси и жената на Таки
Kмет на Видин, зам.Министър и парламентарен сътрудник на ДПС сред комисионерите?

Пари от европроекти, спечелени с манипулации от консултанти, тутакси отпътуват към фирма с офшорна собственост.  При консултантите се връща кеш от лице, което се свързва с руски олигарси. С кеша се смазва и захранва мащабен корупционен модел, като се плащат комисионни на политически и длъжностни лица.

Механизмът на тази мощна корупционна машина беше описан в публикация на Биволъ по темата от 10 септември. В разследването ни излизат на яве внушителен брой проекти, които са предварително нагласени за спечелване от точно определени фирми, чрез пласиране на доверени лица в комисиите по ЗОП.

След като проектът бъде спечелен, парите се източват чрез фиктивни доставки, многократно завишени цени за строително-монтажни работи – до 400%, според някои източници, както и други „врътки“. Политически и длъжностни лица осигуряват чадър над престъпната схема, за което получават рушвети, наречени „комисионни“, които очевидно са договорени преди спечелването на проекта. Лъвската част от печалбата обаче заминава към банкови сметки в офшорни дестинации. Схемата работи и в момента, като цел са оперативните програми за периода до 2020 г.

Разследването на Биволъ е на базата на разкрити от нас непублични документи (виж otchet-general). Базата с данни съдържа доказателства за скрито счетоводство със съответни графи за приходи и разходи, както и комисионни за период от 14 месеца: ноември 2013 – февруари 2015. През този период консултантите са работили по около 90 проекта с европейско финансиране.

Основните действащи лица сред консултантите са обозначени в отчетите с малки имена: Таня, Петър, Лили и Теди. В други документи обаче те фигурират с пълните си имена: Татяна Делибашева, Петър Елен Петров, Лиляна Зортева и Теодора Тренева. Данните се потвърждават и от публичната документация по проектите, както и от явни и скрити зависимости между лицата, участващи в схемата.

Тези неизвестни на публиката лица не са, а и няма как да бъдат върха на хранителната пирамида, която изсмуква парите на европейските данъкоплатци. Документите, които Биволъ проучва, отвеждат към фирмата „Джи Пи Груп“, която е свързвана с Валентин Златев, както и към руски олигарси с бизнес у нас.

Кликнете, за да увеличите схемата.

Европари към офшорки

Една от схемите, засечени от Биволъ по документи, е за доставки на оборудване и машини. Основен доставчик на европейски проекти по ПРСР, спечелени от консултантите и обозначени като „проекти на „Джи Пи“, се оказва една фирма със скрит собственик – „ЕСБ – София“.

Тя формално е собственост на британска фирма, чийто краен номинален собственик е гражданин на Великобритания, живеещ в Кипър. Веднага си личи, че номиналният собственик е фиктивно лице, защото на негово име са регистрирани стотици фирми. Така се заобикаля и задължението по закона „Пеевски-Цонев“  за разкриване на реалните собственици, тъй като формално всичко е в юрисдикции на ЕС.

Паричните потоци от европари, отпуснати на фирми, създадени от членове на групата, минават първо през консултантите, а оттам към офшорката, показват банкови разпечатки, с които Биволъ разполага.

Парични потоци към ЕСБ

Основната дейност на ЕСБ е внос на строителни машини. Нейното портфолио е сериозно. „Основана е през 1994 г. в гр.София като съвместно предприятие на “енергоремонтен завод – Бърно” – Чехия и български лица“ – пише в сайта на фирмата, която се представя като специализиран доставчик на строителна техника и стоманени тръби. Фирмата не е куха. Тя декларира солидни приходи от продажби – 28 милиона за 2017 г. и осигурява 24 работника в момента.

Кои са българските лица? До 2009 г. собственици на ЕСБ са били Борис Крумов Стоянов и Силвия Борисова Стоянова-Виденова. Те продават дяловете си на офшорката „Алегра Асет лимитид“, след което собствеността се сменя още два пъти през различни офшорки, за да се окаже в ръцете на англичанина с многото фирми, живеещ в Кипър. Съпругът на Силвия Иво Любомиров Виденов в миналото е бил в борда на директорите на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

От документите обаче става ясно, че ЕСБ се занимава с всякакъв вид доставки – включително и СМР по проектите. Друг доставчик, който се появява многократно във фактурите и банковите извлечения е фирмата „Силкопи“, чийто собственик е същата Силвия Стоянова.

Пример: На 04.12.2014 консултантът „Лиан Консулт“ получава превод от 119 000 лв. от Сдружение „Маршрути БГ“, което е управлявано от приятелката на Петър Елен Петров – Симона Дачева. Парите са за европроект по ПРСР, по който консултант е „Лиан“. Веднага, в същия ден „Лиан“ прави превод към „ЕСБ-София“ за 110 000 лв.

„ЕСБ-София“ е доставила и пакетираща машина за „Мишел Адвайс“ ЕООД, която е спечелила европроект по програма „Конкурентоспособност“ за съфинансиране с 1,9 млн. лв. Тя е собственост на Бойко Йорданов Иванов, едно от важните лица в групата (виж по-долу).

Според наличните документи, фирмата с офшорна собственост е доставчик и на „Главболгарстрой“. Тя очевидно е ключова за реализиране на схемите за източване на европейски средства и една проверка на банковите и сметки ще го докаже.

Зависими служители и (не)зависими експерти

„ЕСБ-София“ няма формална връзка с групата от консултантски фирми. Но едва ли е съвпадение, че тя споделя с „Лиан Консулт Сървисиз“ четирима служители, които както вече писа Биволъ, са част от ключовата схема за манипулиране на обществени поръчки – внедряване на „независими“ експерти в комисиите по ЗОП, класиращи кандидатите да усвояват европейски пари по проекти.

Бивши служители и на двете фирми са Зорница Бошнакова, Добри Кондов (бивш служител и на АПИ), Светослав Павлов и Гергана Вълкова.

Бойко Йорданов Иванов, собственик на „Алфа Пак“ е бивш служител на Столична община и ДФЗ. Бойко Иванов и Лиляна Зортева – Лили, всъщност живеят на семейни начала. Той напуска ДФЗ след скандал с обществена поръчка за 20 млн. лв. за община Сатовча, но докато е там през фонда минават множество проекти за финансиране по ПРСР, свръзани с групата и описани в предходния ни материал по темата. В графата с комисионните той фигурира като „Бойко от Лиан“.

Бойка Любенова Иванова е майка на Бойко Иванов и управител на фирмата „Алфа Адвайс“, която е една от многото второстепенни доставчици на консултантски услуги по проектите.

Адв. Иван Сергеев Дойнов пък споделя работното си време между „Лиан Консулт“ и МОСВ, като преди това е работил и за АПИ. Той също се явява като „независим“ експерт в множество проекти.

Данните за заетостта на служителите бяха проверени от Биволъ в краткия период от време, когато поради техническо недомислие в сайта на НОИ можеше да се извършва свободно проверка за осигурителен статут на всяко лице без въвеждане на персонален код.

В графата „Заплати“ на тайното счетоводство на консултантите, тези лица фигурират с малките си имена: Гери, Добри, Светльо, Анита, Иван и т.н.

Комисионни и заплати за месец март 2015. Кликнете за увеличение.

В тази графа фигурира и лицето Сълзица, като нейната заплата е най-голяма. Става дума за Сълзица Арнаудова, собственик на „Интерпроконсулт“, която управлява и ДЗЗД „Лиан Инвестмънт“. Тя е основен двигател и на много от проектите с европейско финансиране, спечелени от „Джи Пи Груп“.

Инж. Анита Димитрова Котова (с моминско име Драганова) е геодезист и също „независим“ експерт, като в някои от комисиите по ЗОП се явява заедно с Добри Кондов.

Тя е съпруга на дългогодишния служител на „Джи Пи Груп“ Райчо Бойков Котов, който е бил също така служител на „Лиан Консулт Сървисиз“. В момента адв. Котов е ключов експерт-юрист в редица проекти, финансирани по ОПОС (виж тук). Той е лицето „Райчо“, което получава редовно комисионни от групата.

До момента не сме получили отговор на запитванията за коментар, изпратени на адресите на фирмите, свързани с консултантите.

Луксозни возила от „Оная Мая“

С пари по европрограми за закупени  множество коли, кемпери и АТВ, установи разследването ни. Сумите са дребни на фона на милионите, източени по други проекти, но наглостта и чувството на безнаказаност на схемаджиите са показателни.

Една от одобрените от ДФЗ доставки на „Алфа Адвайс“ е за 2 броя „Нисан Навара“ за 139 800 лв., два кемпера Hymer за 264 600 лв. и АТВ за 96 000 лв., всичко това финансирано по ПРСР от ДФЗ. Бенефициент е фирмата на младия брат на Зортева, който тогава е едва на 19 години. На всичкото отгоре и „консултантът“ е прибрал едни 25 020 лв. от джоба на европейския данъкоплатец, за да препоръча подходящите возила и да изготви бизнес план за развиване на селски бизнес: „Отдих сред природата чрез алтернативни начини на туризъм“.

Банковите преводи за 8 броя джипове Тойота по европроект и застраховката от ММ.

По друг подобен проект „Таня Стоянова Ватева“ – ЕТ си купува през „Алфа Адвайс“ 8 броя Тойота RAV 4 от „Параграф СХ“ ЕООД. Фирмата е на дъщерята на Мая Христова от MM. Колите са застраховани в ММ срещу 11 768 лв. годишна премия Каско, показват банковите документи, с които Биволъ се запозна. Консултант по проекта е „Рила Консулт“, която е прибрала една приятна сума от 23 000 лв., за да оформи бизнес план за екстремен туризъм с паркетните джипове.

Мая Христова е връзката на Гинка Върбакова към тесен кръг около премиера Борисов, както показа по-ранно разследване на Биволъ за следите от сделката на Инерком за ЧЕЗ към властта. Медийни публикации я идентифицират като „оная Мая, за която разбра половин София“, от #Яневагейт и разказа на съдия Владимира Янева за любовните похождения на премиера.

Младият брат на Лили се обзавежда с пикапи, кемпери и АТВ с европари.

Парите за джиповете са взети от джоба на европейския данъкоплатец за „Интегриран туризъм, чрез организиране на екстремни преходи в родопския регион“. Проектът минава всички проверки на ДФЗ и е отчетен по документи. От извлеченията за финансови обороти на Ватева обаче се разбира, че реална туристическа дейност едва ли е имало, защото оборотите за отчетните месеци се въртят около 0. Следва, че возилата изобщо не са раздрънкани по екстремните родопски черни пътища. След изтичането на срока, те чисто и просто са продадени, отново с посредничеството на ММ, сочи информиран източник. Този факт е лесно проверим от разследващи органи по номерата на рамата на осемте тойоти.

Такива фалшиви европроекти са спечелили половинката на Петър Елен Петров – Симона Дачева, която развива селски туризъм в Етрополе с четири броя Дачия „Дъстър“, купени с европари. Нейната съдружничка и „независим“ експерт Гергана Вълкова прави същото с подобен проект в Радомир. Тя вози любители на радомирската природа с пикап Тойота „Хайлукс“ с номер PK2848BM и още една RAV4. Разбрахме, че реално дачиите и тойотите се ползват като служебни коли от консултантите и „Джи Пи“. Информацията на оперативно ниво е, че колите постоянно са в гаражите и паркингите на бул. „Черни връх“ 59А и дори с едната от закупените с европари Дачии са били товарени и пренасяни за изгаряне документалните улики за евро-злоупотребите край радомирското с. Егълница, където бе арестуван екипа на Биволъ докато установяваше престъплението.

Бенефициенти на комисионните? Съмнения за кмет, зам.министър и парламентарен сътрудник на ДПС.

Може би най-скандалните отметки в графата „Комисионни“ на скритото счетоводство на консултантите са двата записа от февруари 2015 г. МОСВ зам – 32 812 и Зам. МОСВ – 32 810. Вероятно те са за едно и също плащане към заместник министър на МОСВ.

Златев и Живков /вдясно/ гледат мач в Правец

Към този момент в МОСВ има трима зам.-министри. Eдин от тях е особено разпознаваем с името си от родата на Живков от Правец – Красимир Живков. Той е бил два пъти кмет на Правец, а при правителството Борисов 1  беше и областен управител на София. Като областен, Живков беше уличен от Сметната палата в сериозни нарушения по Закона за обществените поръчки. Живков е обществено и медийно популярен като близко протеже на Валентин Златев и има бизнес и имотни отношения с близки до шефа на ЛукОЙЛ България субекти.

Към момента, обаче, информацията не е достатъчна за да идентифицираме еднозначно дали той е корумпираният МОСВ зам.

За сметка на това комисионните за проекта във Видин. „Осъществяване на външна техническа помощ за подпомагане на Община Видин при изпълнението и управлението на проект „Рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационната системи във Видин, България” на стойност 497 000 лв. са лесно разгадаеми. Проектът е с възложител Община Видин и е за безвъзмездна финансова помощ от страна на финансиращия орган МОСВ. Като такъв именно МОСВ осигурява одобрението на изпълнител и последващия контрол, което обяснява и тлъстите „комисионни“ отчетени за зам. министъра.

Според сдружение „Боец„, комисионни за проекта е получил кмета на Видин по това време Герго Гергов. Съответстващите записи са Кмет Вн. – 45 000 през декември 2013 г., Кмет Вн. 16 185  през март 2014, Вн – км.– 35 000 през април 2014, Видин -к – 10 000  през септември 2014. Биволъ не успя да потвърди тази информация в електронните документи, с които разполага.

В отчетите се появява и Вн Станислава – Видин одит – 5 200 през декември 2013, Станислава – Видин упр – 9 920 през декември 2013, Станислава Вн – 5 705 през март 2014, Станислава одит Вн – 7 750 през април 2014, Станислава тех пом Вн – 13 520 през април 2014, Станислава Вн – 8 000 през юли 2014.

Станислава от екселската таблица обаче не получава пари само за Видин. През май 2014 г. имаме записи Станислава МОСВ писане на процедури с комисионна 6000 лв. През септември 2014 са дадени 23 705 на Станислава МОСВ климат и дифузни, а през декември още 10 000 на Станислава, одит МОСВ. 

Общо Станислава е получила 89 800 комисионни от групата за разследвания период.

Единственото лице, което отговаря на имената и длъжностната характеристика е Станислава Йотова-Христова, която по това време работи в МОСВ и едновременно се труди като управител на проекта за Община Видин, от която е получавала възнаграждение.

Станислава Йотова (вляво) с приятелки. Снимка от Фейсбук

Тя има връзка с „Рила Консулт“. До 2011 г. Станислава Йотова-Христова е в „Евро Инженеринг Консултинг“ и през 2013 г. е била в Консорциум „Виал Консултинг“ с „Рила Консулт“.

В момента Станислава Йотова е шеф на отдел Обществени поръчки в МЗХ. Преди това е била на същия пост в ДФЗ. Очевидно тя е ценен кадър за Румен Порожанов, който я води със себе си от пост на пост. Станислава Йотова е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова.

Йотова има активен туристически живот, както се вижда от нейния профил във Facebook, където се афишира във Венеция и на други екзотични места с приятелки, сред които Садифе Мехмедова, дъщеря на лидера на ДПС в Търговище и ръководителка на съдиите по вписванията в Софийски Районен Съд. Опитът ни да се свържем с нея на нейното работно място не сполучи. Директорката беше заета и не върна обаждане на оставения на секретарката телефон за обратна връзка.

Други заподозрени лица от списъка с комисионерите са Лъчо, Янаки и Иво. Без изобщо да твърдим, че имат някаква връзка с получаване на комисионни, на тези малки имена отговарят Лъчезар Золев – бивш експерт в ДФЗ, който сега е главен одитор, Янаки Червеняков – експерт в ДФЗ и Ивайло Стоянов – бивш служител на АОП, който сега води лекции в списание ЗОП+.

По последни данни на Биволъ, собствениците и ръководителите на „Джи Пи“ в момента замисляли създаването на нова супер проектантска компания, която да събира в себе си всички доверени експерти. Ролята й щяла да бъде да осигурява кандидатури за проекти, които единствено да бъдат одобрявани, без да е необходимо внедряването на къртици в комисиите по ОП. Екипът трябвало да бъде запознат предварително с най-тънките и незабележими изисквания в заданието, да знае и какво означава „дребния шрифт“, така че единствено да прилага оферти, отговарящи 100% на изискванията. При обявяване на конкурсите с много изисквания и невъзможно кратки срокове, само тези които са предварително уведомени и подготвени за заданието ще могат да се класират. Останалите кандидати просто ще отпадат от самосебе си, защото винаги ще имат определени липси. Този план затваря кръга от ангажираните лица в корупционна свързаност и намалява риска от издънки по веригата. Подобно пилотно изпитание на иновацията в монополизирането на големите ОП може да бъде забелязане в процедурите по ЛОТ 3.1 и бъдещия избор на 3.2. на Автомагистрала „Струма“. Начинът по който отпаднаха основните конкуренти на „Джи Пи“ за тунела „Железница“, предложили дори по-ниски цени проиграва системата. В тези проекти усвояването е в размер на милиарди евро.

Теди и руски милиардери

Биволъ направи усилия да идентифицира и лицето „Теди“, внасящо огромни суми кеш според скритото счетоводство на консултантите. Единствената възможност всъщност е дама – Теодора  Симеонова Тренева-Шопова. Тя има счетоводен бизнес и е управител на фирмата, която държи избата и хотелски комплекс в Старосел.

Тренева (Теди) вдясно на снимката е мениджър на изба Старосел.

Проверка в НОИ показа, че Татяна Делибашева – Таня е била служител на фирмата „Релайънс“ на Теодора Тренева – Теди, а Теодора Тренева е работила в „Рила Консулт“ през 2013 г.

Има обаче и явна връзка на Теди с Таня, Петър и Лили. Николай Шопов – номинален собственик на „Рила Консулт“, е пълномощник на Тренева-Шопова във фирмата „Балкантабако“, собственик на комплекса в Старосел (също финансиран по европроект). Вероятно двамата имат семейна връзка, защото Шопов е създател и бивш собственик на фирмата „Релайънс“ ООД. По късно той назначава Теодора Тренева-Шопова за управител, а впоследствие й прехвърля цялата собственост на дружеството. Именно с тази компания Тренева-Шопова има и общ „Консорциум Нов дом“ с Татяна Делибашева и „Европрограмконсулт“ООД

Като краен собственик на „Балкантабако“ през кипърската офшорка Penigel Trading се афишира лицето Ангел Костадинов Ангелов.

Според проучване на Биволъ, собствеността на Старосел се отнася към същите руски олигарси, които построиха Мол „Парадайз“ в София. Става дума за Роланд Исаев и Паата Гамгонеишвили, руски милиардери, които имат крупен бизнес с търговски центрове в Русия. Съдружник в един от проектите им е бившият шеф на Лукойл Ралиф Сафин.

Гамгонеишвили и Исаев, заедно с други съдружници от Русия, влязоха в бизнеса в България като придобиха стоковия базар в Илиенци, който по-рано беше под контрола на ВИС-2. И двамата са придобили българско гражданство.

По-рано тази година Паата Гамгонеишвили се появи и в списъка на кредитодателите на „Инерком“ на Гинка Върбакова, която купи българския бизнес на ЧЕЗ. Списъкът изтече от чешко официално лице и беше занесен от Бойко Борисов в секретната секция на парламента, откъдето бързо се озова на първите страници на медиите в България.

Управител на българския бизнес на руснаците е Давид Коблианидзе. Неговата дъщеря Кетеван контролира „Мириад МК“, която е собственик на „Магна МК“ – фирмата-инвеститор в спорния проект за небостъргач в близост до „Мол Парадайз“.

„Джи Пи Груп“, Лукойл на Златев и… Таки?

Както Биволъ вече писа, „Джи Пи“ е обозначена в документите на консултантите като бенефициент на голяма част от техните проекти. Освен това техни служители се явяват като „външни“ експерти в комисии по ЗОП и отстрелват конкуренцията в проекти за десетки милиони, спечелени от… „Джи Пи Груп“.

Освен споделения адрес на бул. Черни Връх 59А и многобройните проекти със съвместно участие, връзката на консултантите с „Джи Пи Груп“ се потвърждава и от заниманията на Райчо и Сълзица, както и на адв. Лиляна Зортва.

„Джи Пи Груп“ публично отрича всякаква съпричастност към схемата.

В предишно разследване разкрихме и връзките на „Джи Пи Груп“ с „Лукойл България“, която минава през фирмата с офшорна собственост „Пи Ай“. Между „Пи Ай“ и „Джи Пи Груп“, от една страна, и „Пи Ай“ и „Лукойл“ от друга, са сключени множество сделки за имоти, като има съмнения за пране на пари и източване на Лукойл с нереално високи цени за терени, които стават бензиностанции.

В тази схема се е включил и един от консултантите – Петър Елен Петров. Неговата фирма „Алфа Билд Инженеринг“ е купила от „Финанс Инвест Груп“ имот в Петрич за 1 481 653 лв. на 11.11.2016 и го е препродала на „Лукойл България“ за 2 061 992 лв. само няколко дни по-късно – на 16.12.2016. А самата „Финанс Инвест Груп“ е придобила имота само за около 400 000 лв. по-рано същата година. Завишението е 5 пъти на първоначалната цена, а парите са платени от ЛукОЙЛ! „Финанс Инвест“ е еднолична собственост на адв. Велизар Радев, който представлява офшорката зад „Пи Ай“ и е свързан със собствениците на „Джи Пи Груп“ в множество фирми. С тази имотна врътка в Петрич се потвърждава тясната обвързаност на „Джи Пи Груп“ с консултантите, от една страна и с Лукойл от друга.

„Алфа Билд Инженеринг“ на Петров се явява в Бургас като конкурент на „Джи Пи Груп“ за обществена поръчка за 13,7 млн. лв., за строителство на спортен комплекс. Разликата в класирането им е някаква десета от точка, но „Джи Пи Груп“ не обжалва. А и както се вижда – няма нужда, свързаността на двете фирми е очевидна и обществената поръчка всъщност е била състезание с един кон. Както отбелязва Капитал, тази поръчка е една от спрените от премиера Борисов през 2016 г., когато той еднолично спря и големите търгове за магистрала „Хемус“, спечелени от „Джи Пи Груп“ и свързваната с Пеевски „Водстрой 98“.

Освен това, както е посочвано в многобройни публикации в медиите, „Джи Пи Груп“ строи както бензиностанциите на Лукойл, така и хотелите от веригата RUI, които са собственост на фирма на бащата на Валентин Златев – управител и генерален директор на Лукойл.

От името на Валентин Златев, „Лукойл България“ отрече всякаква негова връзка с „Джи Пи Груп“. В изпратеното обаче до редакцията право на тогвор, което ние публикувахме, особено впечатление прави заключителното изречение:

С убеждението, че като медия, афишираща дълбоката си привързаност към истината, не бихте си позволили да сте източник и разпространител на фалшиви новини, очакваме да публикувате настоящото писмо и да преустановите разпространението на неверни манипулативни твърдения и недоказани слухове. Обратното би поставило под съмнение Вашата обективност и би ни принудило да търсим защита на правата си по всички възможни начини.

Тук няма как да не обърнем внимание, че приетият в такива случаи термин „по всички законни начини“ е заменен с друг двузначен израз „възможни“,  криещ в себе си съвсем различна семантика, която журналистите на Биволъ да разчетат! Възможните начини в никакъв случай не се препокриват със законните и тази фраза от изявлението на Златев, издава определен начин на мислене и може да се тълкува като откровено предупреждение или дори заплаха. Редно е г-н Златев да уточни какво точно има предвид под термина „възможни“?

 

Интересен факт е, че Велизар Радев – ключовият пълномощник на „Пи Ай“ и имотен посредник на Лукойл, е свързан с Боряна Шехтова, считана за жена на считания за наркотрафикант и подземен бос Христофор Амантадинис – Таки. Таки се явява и нещо като баджанак на единия от собствениците на „Джи Пи Груп“ АД – Георги Василев, който е женен за Анна – близначката на Боряна Шехтова. Радев се явява управител на нейната фирма „Люлин Пропърти“ ЕООД. Той е регистрирал, след което е продал на Шехтова и фирмите „Про Диал“ и „България Билдинг“

Друга фирма, свръзваща Шехтова пряко с „Джи Пи Груп“ е „Марково Тепе Мол“. В нея тя е съсобственик със собствениците на „Джи Пи Груп“ – Житенски и Георги Василев. И тази фирма също е регистрирана на бул. Черни Връх 59А.

Известно е, че понастоящем Таки се подвизава в Дубай, където често прекарва в компанията на депутата – олигарх Делян Пеевски.

Да не се гоним, че…

Мащабите на описаната по-горе схема са такива, че едва ли някоя политическа сила от пускането на еврофондовете до момента, е останала встрани от корупционните потоци пари. Ето защо, в дните след публикацията не се забеляза никаква активност на правоохранителните органи. Прокуратурата се възбуди и образува проверка чак на 17 септември, седем дни по-късно. Според съобщението ще бъдат проверени всички проекти с участието на въпросните фирми, като проверката ще бъде възложена на ДАНС.

Петър Елен Петров и приятелката му Симона Дачева. Снимка: Facebook

На агентите на ДАНС им предстои доста работа. За улеснение публикуваме файл с проектите за периода 2007 – 2013, в които са се включили консултантите. Общо 88 проекта, от които най-много са за Рила Консулт. След приспадане на разходите, вкл. подкупите, тези проекти са донесли по половин милион на Таня, Петър и Лили.

ФИРМИ СПРАВКА-2015

Отделно от това обаче има множество проекти, които са спечелени от свързани с Петър, Лили, Таня и Теди лица, като те не са малко на брой. Също така, фирмите са активни и в момента по европроекти, от които се очакват големи постъпления, а вероятно и съответните комисионни. „Рила Консулт“ е консултант по многобройни проекти от текущия период на Оперативните програми, както става ясно от информационната система ИСУН 2020.  „Ем Консулт Сървисиз“ пък е изключително активна в санирането с европари. Тя повишава енергийната ефективност в цели 20 проекта.

В санирането се труди усърдно и споменатата „Алфа Билд Инженеринг“ на Петър Елен Петров, която е спечелила вече близо 13 милиона от обществени поръчки, основно в общини, управлявани от ГЕРБ, отделно от спортния комплекс в Бургас за още толкова.

Пример: Само от четири проекта по ПСРС за старчески домове, консултантите са отчели субсидия 3,7 милиона лева, реални разходи 2,1 млн. лв. и са прибрали „печалба“ от 1,6 млн. лв. Печалба, в случая, означава чисто и просто кражба на евросредства, чрез надути разходи.

По тези схеми можем грубо да изчислим какви суми се източват от изпълнителите по т.нар. „хард проекти“, в които се усвояват стотици милиони евро главно за строителни и инфраструктурни дейности. Там „Джи Пи Груп“ работи основно чрез подизпълнители, които вършат цялата реална работа, но получават в пъти по-малко пари от усвоените и отчетени пред финансиращия орган. Жестоки компромиси се правят с качеството, материалите и устойчивостта на обектите. Една независима проверка много лесно може да установи точните измерения на тази практика за източване на огромни европейски финансови средства. За съжаление Европейската институция, която е отговорна да защитава парите на европейските данъкоплатци OLAF се оказа напълно неефективна. Нещо повече, можем да направим заключение от досегашния си опит с еврочиновниците на този контролиращ орган, че те не проявяват особен ентусиазъм, дори при предоставени наготово неопровержими доказателства за кражба на европари. В Брюксел бързо се нагодиха към високите нива на корупция у нас и дори се създава впечатлението, че родната корупционна система е твърде удобна на високопоставените бюрократи в Европейската комисия!

„Печалбата“ от четири европроекта e 43%

За съжаление, въпреки подадените сигнали още от 11 септември и разпорежданията на премиера да бъде извършена проверка от МВР, бяха унищожени големи количества документи от офисите на фирмите, засечени в схемата. Всички те се намираха в сградата на „Джи Пи Груп“ на Черни Връх 59А, но спешно бяха преместени на друга локация.

Българските медии също игнорираха темата до петък, 14 септември. Предишната вечер журналистите Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биро от партньорската медия „Райз Румъния“ бяха арестувани от полицията, оковани с белезници, и възпрепятствани да се се обадят в продължение на 6 часа. На разсъмване на 14 септември те бяха освободени след намесата на румънския консул. Всичко това се случи в околностите на Радомир докато журналистите се опитваха да спасят от изгаряне документи, свързани с европроектите.

Отговорът на въпроса защо в Радомир е прост. Шофьорът на едно от главните действащи лица в схемата –Татяна Делибашева, има селска къща в района. Негови роднини са изгаряли бумагите, както и мобилни телефони в яма насред полето. Те едва ли са знаели какво съдържат чувалите с нарязани документи и папките, които са хвърляли в огъня.

Самата „Джи Пи Груп“ отрече да е изнасяла и унищожавала документи, но такова твърдение не е правено. Както разкри Биволъ, проектите се движат от консултантските фирми на Петър Елен Петров (Петър), Татяна Делибашева (Таня) и Лиляна Зортева (Лили). Именно от тези фирми, разполагащи с офиси на Черни Връх 59А, документацията е изнесена и до голяма част унищожена.

Схемата на Петър, Таня, Лили и Теди работи безотказно в продължение на години и дори до момента, но освен идентифицираните консултантски фирми край тях има множество свързани доставчици, към които се насочват средства от проектите, като се фактурират на нереални цени или просто се изписват фактури за фалшиви доставки. Тези схеми са засечени и от НАП, която е правила проверки, но не е ясно дали те са приключили с разкриване на злоупотреби.

В крайна сметка прокуратурата възложи проверка на ДАНС. Последният път, когато ДАНС започна проверка по разследване на Биволъ за злоупотреби с евросредства, нейни агенти влязоха в ДФЗ. Тогава Биволъ беше разкрил, че служителят на фонда Янаки Червеняков води разточителен начин на живот и неговата тъща е получила финансиране за къща за гости, която се ползва като частна вила.

Три години по-късно ДАНС не е намерила нищо, няма повдигнати обвинения, а уволненият от ДФЗ Янаки Червеняков беше възстановен на работа във Фонда. Впрочем, в списъка на комисионните фигурира и малкото име „Янаки“, но няма никакво потвърждение, че става дума за същото лице.

Мнението на Биволъ е, че подобна схема с кражби на евросредства, оплела в корупционни зависимости едрият бизнес, чиновници, политически лица и руски олигарси, няма как да бъде разкрита от българските служби, поради тяхната непреодолима обвързаност и зависимост от потенциално разследваните лица! Логично е при тази дълбочина на разпространението на тоталната корупция в държавата да изтече информация и да бъдат заличени доказателства. Скандалът с изгорелите документи е доказателство за това. Ето защо инициирахме подписка до европейски институции (линк и тук) с искане разследването да се води отвън, а до разнищването на цялата корупционна схема, еврофондовете да бъдат временно спрени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране