25.04.2019 | 17:12
Елена Йончева: Прокуратурата се самозесира по жълти публикации
Атаките се правят, за да се отклони вниманието от корупционните схеми на ГЕРБ, смята тя

Елена Йончева от БСП, в интервю за предаването „Лице в лице“ на БТВ

Водещ: Първият ми гост днес е Елена Йончева. Предизборната кампания на практика формално не е започнала, макар че днес жребият беше теглен.
Елена Йончева: Да, така е. № 18 за БСП.
Водещ: Въпросът е, че тя формално започна много отдавна, вече от месеци наред и тя е по-тежка и по-мръсна, според мен, отколкото всички кампании за парламентарни избори, които сме гледали. Случаят минава под мотото на „Апартаментгейт“, къщи, апартаменти, тераси и къщи за гости. Сега последно разбрах, че Прокуратурата ще проверява къщата за гости на вашето семейство. Какво можете да ми кажете по този въпрос?
Елена Йончева: Аз вече споделих с ваши колеги, с журналисти – тази къща за гости моят свекър е действително управител на такава къща за гости, но това е проект от 2009-2010 г., първо, когато още не съм познавала моя свекър. Второ, тази къща за гости е проверявана 2015 г. и той ми каза, че няма никакво основание за притеснени. И след това не разбирам, очевидно всички тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали. И те искат да изпратят това послание, едва ли не, че има и други такива корупционни афери, които не са само при тях. Но ми се струва, че българинът и зрителят в момента може достатъчно добре да прецени за какво става дума. Още повече, един проект, който е започнал както вие казахте за тези къщи 2009-2010 г., когато не съм познавала моя свекър, това е по време на правителството на ГЕРБ. Как аз съм могла да упражнявам някакво политическо влияние или да има конфликт на интереси в този период. С една дума това е абсурдно.
Водещ: Да, но може би заради тези къщи, доколкото видях от новините са три, и заради къщата на Манолев, сега ще бъдат проверявани всички къщи за гости.
Елена Йончева: Чудесно. Според мен такива къщи е трябвало да бъдат проверени по-рано. Защо трябва да се прави кампанийно. Такава проверка е трябвало да тече по време на цялата тази програма.
Водещ: Аз също така си мисля и нещо друго обаче. Извън това, че е замесено вашето семейство, извън Манолев, извън всеки останал.
Елена Йончева: Искам да кажа – то не е замесено. Но точно чрез жълти публикации, след това Прокуратурата се самосезира по една жълта публикация, която е пълна с неверни неща. По този начин тази тема влиза в общественото пространство. И ние сега в момента вместо да си говорим за сериозни теми, аз трябва да обяснявам, че тази новина, че това не е истина.
Водещ: Аз разбирам вашите притеснения и съображения, обаче мен пък като гражданин, който няма къща за гости, ме притеснява сигнала, който изпращаме към Европа.
Елена Йончева: Да, аз също нямам. Разбирате ли, аз също нямам къща за гости и не съм имала такава къща. Разбирате ли за какво става въпрос? Но ние вече пет минути обсъждаме това. Т.е. вие сте принудени, защото това е част вече от новината.
Водещ: Разбира се. Това е тема. Заради тази къща и заради къщата на Манолев ще се проверяват всички къщи.
Елена Йончева: Те трябваше да бъдат проверявани.
Водещ: Това е вярно. И не само Прокуратурата, а със сигурност и има и други институции, които по време на строежа, по време на експлоатацията, не може Прокуратурата да отговаря за всичко. Нали за това трябва да има някакви надзори, не знам кой трябва да ги проверява, но това което мен ме притеснява е какъв сигнал изпращаме за Европа? Това са европейски пари и европейски проекти? Аз се опасявам, че тя може да ни спре изобщо парите, ако разбере, че у нас се случват далавери с тези европейски средства.
Елена Йончева: Европа е напълно ясно какво се случва в България, както и Държавният департамент. Вие знаете последния доклад на ЕК през февруари тази година, където казват, че две трети от видни политически личности, сигналите за корупция срещу тях, две трети от видните политически личности не се разследват. Буквално, ако искате мога да ви прочета изречението. Или докладът на Държавния департамент на САЩ, в който се казва буквално следното „Служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване на пари“. Разбирате ли това от „Апартаментгейт“ е само върхът на една огромна пирамида. Отдолу има една грамада. Грамада от офшорни сметки, от имоти в чужбина. Това трябва да се разследва, това трябва да разследва ДАНС, това трябва да разследва нашата Прокуратура, това трябва да разследва Европа. Защото от България се изнасят милиарди. Става дума за милиарди загуби не просто от корупция, а от грабеж на България.
Водещ: Но понеже това все още не е доказано, а за тези средства, които са част от средствата, вече има проверки и вече има излязла информация, аз си мисля наистина как европейските институции, които ни отпускат пари и четат какво се случва с тези пари, тези пари отпуснати за къщи за гости, в случая става дума за други пари, аз наистина имам притеснения, че те ще започнат да ни спират парите по тази логика като видят какво се случва с тези пари?
Елена Йончева: Те не трябва да ни спират парите. В България трябва да има силна опозиция, трябва да има силни медии, които са реално четвърта власт и да не допускат това да се случва в България. Защото 10 г., в момента милиарди, според доклад на Европейския парламент, това е доклад, който показах и при ваши колеги по бТВ, според Европейския парламент, според Европейския изследователски център, които цитират данни на Световната банка, 24.01% от БВП отива, си заминава в резултат на корупция. Представяте ли си – това е почти една четвърт. 11 милиарда евро всяка година е корупцията в България. Тези средства, те не отиват в асансьорите на господин Цветанов. Те заминават някъде в чужбина и няма кой да разследва, няма кой да разследва тези офшорни сметки.
Водещ: Как ще накарате една страна, в която са разрешени офшорните сметки да разкрие банковата тайна? Ето, аз искам сега да речем да проверя вие имате ли офшорна сметка. Кой ще ми разреши на мен да проверя вие имате ли ошфорна сметка?
Елена Йончева: Може, да. ДАНС има Финансово разузнаване, които могат да проверят всичко това.
Водещ: Това възможно ли е?
Елена Йончева: Това е възможно. И не само това. Не само кой има офшорна сметка. А трябва да се провери кой е истинският собственик на тези офшорни сметки, разбирате ли. Защото тези средства се изнасят в офшорни сметки, зад които се крият истинският собственик, а отпред стоят други личности. И това е обществена тайна. Но аз пак ви казвам – казвате трябва да се докаже. Ето, никой не задава въпроса достатъчно упорито. Трябва всеки ден да се пита кои са тези български видни политически личности, цитирани в доклада на ЕК от 27 февруари. Две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към Звеното за финансово разузнаване касаят български видни политически личности. Кои са тези видни политически личности?
Водещ: Добре, кого да питаме, госпожо Йончева?
Елена Йончева: Да питаме всички тези видни политически личности, които управляват, защото тук става дума за видни политически личности. Да питаме Борисов, защото той е отговорен за това, че две трети от тези сигнали не се разследват.
Водещ: Как ще е виновен Борисов?
Елена Йончева: Разбира се. Той ги допуска.
Водещ: Те са разпределени към някой – към Финансово разузнаване, към ДАНС, към Прокуратурата?
Елена Йончева: Той не знаеше ли за асансьорите на господин Цветанов? Кажете, той не знаеше ли за този асансьор?
Водещ: Аз наистина не знам, но даже подозирам, че не е знаел. И не за да го оправдая. Наистина подозирам, че не е знаел.
Елена Йончева: Това беше образно казано асансьорите на господин Цветанов, защото тук не става дума за асансьори. С тези средства има хиляди такива асансьори и господин Цветанов не е поел никаква отговорност. Защото той излезе и какво каза по Националната телевизия? Той каза „вече ще стана Цветанов плюс“. Т.е. той вече, излизайки от парламента, но запазвайки своя пост в партията, той в момента ще става по-силен, по-нахъсан, по-продуктивен като организатор на изборите.
Водещ: /…/ те имат право да харесват или да не харесват Цветанов. Това е проблем на ГЕРБ, това не е проблем вече на държавата.
Елена Йончева: Не е така. ГЕРБ са управляваща партия и това е проблем на държавата. Това е наш проблем.
Водещ: Обаче знаете ли те какво казват, тъй като вие сте водач на листата на БСП за евровота, те казват – когато при нас в ГЕРБ някой бъде проверяван от Прокуратурата или замесен в някаква корупционна сделка, която стане публично известна, ние веднага подаваме оставка. В БСП това не се случва. На вас Прокуратурата поиска сваляне на имунитета, вие си го дадохте. Замесиха ви в историята с офшорните сметки на Цветан Василев. И вие продължавате да водите листата. А ГЕРБ казва – ние веднага се отказваме от хора, замесени в корупционни сделки.
Елена Йончева: Не. Първо, те не се отказват.
Водещ: Как? Подават оставка.
Елена Йончева: Не. Първо, тези хора, за които говорим, те не са заподозрени, защото господин Цветан Цветанов си купува един апартамент, който струва 1,5 милиона, а плаща много по-малко и то в резултат на един лобистки прокаран закон, където вместо сграда от 8 етажа, тръгва да се строи сграда от 35 етажа. Става дума за един лобистки закон, за така нареченият „лобистки закон Златен век“. Така че тук не става дума за съмнение. Колкото до мен, аз трябва да ви кажа, че това е вече петата бухалка с тези къщи, които ГЕРБ вади. И само ще ви напомня, защото това е много важно. Първата бухалка беше, когато аз казах, че от санирането се краде. Тогава Борисов излезе, наговори лъжи, в резултат на което Борисов беше осъден на първа и втора инстанция. Втората бухалка излезе срещу мен, когато показах кражбите при строителството на българо-турската граница, на оградата. Тогава Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Трето, когато показах пред медиите и пак внесохме в прокуратурата сигнал за „Кумгейт“. Тогава Делян Добрев започна да ме съди. Четвърто, когато казахме, че искаме да се направи проверка на пътищата в независима лаборатория. Тогава какво направиха? Тогава трима депутати от ГЕРБ – Добрев, Биков и Тодоров, внесоха фалшив сигнал в прокуратурата, в резултат на което прокуратурата повдигна тези обвинения. И сега пето, в момента, в който вече настояваме да се разследва случаят „Ало, Банов съм“, и вече разполагаме с оригиналния запис, отново ми намират някакви къщи, които не са мои. Така че те непрекъснато вадят някакви бухалки. И в някакъв момент наистина човек се уморява.
Водещ: Предполагам.
Елена Йончева: Човек се уморява. Но аз искам да убедя всички тези, които организират тези бухалки, няма да се уморя, няма да се предам.
Водещ: Въпросът е, че те също се смятат за невинни. Цветанов казва: аз не съм виновен; Борисов казва: Цветанов абсолютно не смята, че е виновен. Той не разбира какво му се случва.
Елена Йончева: Ами като не разбира, задайте му този въпрос.
Водещ: Но той понася някаква отговорност. Тоест всеки човек, слушах и Манолев в БТВ, който казва: не съм виновен.
Елена Йончева: Ама това е вашата работа, вие сте журналисти, намерете фактите. Свободата на журналистиката не е просто да даде думата на мен като опозиция, на други представители на опозицията, а да вадите тези факти, да правите разследвания. И аз много добре го знам, и вие много добре го знаете. За това става въпрос. А не да покажем Цветанов, който казва: ами аз съм невинен.
Водещ: Въпросът е, че той се смята за невинен, но подава оставка; Манолев се смята за невинен…
Елена Йончева: Се смята за невинен, така ли?
Водещ: Така казва. Въпросът на ГЕРБ към вас е…
Елена Йончева: Въпросът е да има разследване. Вие сте права. Едно е какво казват, но трябва да има разследване. Вие вярвате ли например, че ще има разследване за тези апартаменти на господин Цветанов и нещо ще излезе?
Водещ: Аз се надявам, че ще има разследване. Какво ще излезе не мога да преценя. Но се надявам…
Елена Йончева: Да, вероятно ще има някаква проформа на разследване. Аз лично не вярвам в това разследване. И ще ви кажа следното – Иванчева, която е осъдена, кметицата и нейната заместничка, която е осъдена на първа инстанция в един процес, който е много съмнителен за цялото общество, нали така, тя в момента отиде в Сливенския затвор, само защото е осъдена на първа инстанция. Цветан Цветанов, който преди 7-8 години беше осъден на първа инстанция, на втора инстанция за едни 6 апартамента, да сте чули да е влизал в ареста, да сте чули да е влизал в затвора? Не сте чули това нещо. И аз не съм го чула. И затова хората нямат никаква вяра вече в тази държава. Те не вярват, че има справедливост. Те вярват, че има справедливост само за хора, които са близко до властта, че може да им се размине само на хора, които са близко до властта.
Водещ: Добре, а вие защо искате да станете евродепутат?
Елена Йончева: Защото всички тези битки, които водим в България, те са почти невъзможни. Затова. Защото в момента имаме авторитарен режим и единствено нашето членство в Европейския съюз ни предпазва от диктатура. Вие представяте ли си това, което се развива в момента в България, ако не бяхме членове на Европейския съюз докъде щеше да се стигне? Аз не мисля, че ние въобще можехме да водим този разговор в това студио. Когато ме попитахте за офшорните сметки, трябва да ви кажа, че една от програмите на левицата в Европейския парламент, на Партията на социалистите и социалдемократите, е именно премахването на офшорните зони. Нещо повече, в Европейския парламент вече има комисия, но тя трябва да работи ефективно, комисия, която да разследва такива офшорни сметки на хора, които по някакъв начин са подозрителни или хора, които са във властта. Тоест да има възможност всеки, който е във властта, да бъде разследван дали притежава такива офшорни сметки или дали има някакви подставени лица, а всъщност те са крайните бенефициенти. Има и такъв черен списък вече, който е направен в Европейския парламент от 17 държави, но това е само началото. Разбира се, това…
Водещ: Тоест моето подозрение, че вие искате да изнесете вътрешната битка в Европа, е основателно?
Елена Йончева: Нашата вътрешна битка е европейска битка. Аз не искам да изнасям. Защото, вижте, ние не сме в Шенген, защото има корупция. Това е европейски проблем, нали?
Водещ: А защо упорствате толкова по аферата „Ало, Банов съм“, след като прокуратурата излезе и каза, и не е само заради липсата на оригиналния запис, вие знаете, че има и други мотиви, и каза, че там няма престъпление, извършено от министър Банов.
Елена Йончева: Защо според вас упорствам? Ами защото искам истината да излезе. Аз не мисля, че това е някакво упорстване. „Ало, Банов“ записът показва и те го казаха, че вътре няма никакъв монтаж и външно влияние. Но това, което описаха, казва, че този запис не може да послужи за доказателство, понеже нямат оригиналния запис. Поради тази причина ние предоставяме този запис. Между другото, днес направихме и констативен протокол при нотариус, където показахме точно какъв е телефонът, какъв е паспортът на телефона, записа, съдържанието и минутите, запечатахме този плик и ще го предоставим на прокуратурата. Защото вие си спомняте как едни тефтерчета на Златанов при предишната антикорупционна комисия изчезнаха. Така че ние не искаме този оригинален носител на аудиозаписа на господин Банов по същия начин да изчезне в прокуратурата. Така че сме взели необходимите мерки.
Водещ: А човекът, който ви даде този запис, готов ли е да свидетелства пред прокуратурата?
Елена Йончева: Той се страхува, за съжаление. Аз се опитвам да го уговарям. Страхува се да свидетелства в прокуратурата. И вие знаете защо се страхува да говори в прокуратурата. Въпреки че вече има проекторезолюция в Европейския парламент от миналия месец именно да бъдат защитавани такива свидетели, които изнасят информация за корупционни практики. В България тези свидетели не се чувстват защитени и ние разбираме защо е така.
Водещ: На финала сме на нашия разговор. Аз искам да се възползвам от това, че сте в студиото, тъй като по време на католическия Великден в Шри Ланка се случиха чудовищно кървави, страховити атентати със смъртта на много, много хора, над 300 човека, над 500 ранени. „Ислямска държава“ пое отговорност. Тъй като вие познавате тази сфера, „Ислямска държава“ пое отговорност, но всъщност се подозира друга ислямистка групировка. Какво знаете за нея?
Елена Йончева: Групировката „Ал Таухид“, още в началото я споменаха, разклонението за тази част на света. Аз съм се срещала с тази групировка в Сирия, в Алепу, правили сме даже интервюта с тях. Те са истински фанатици. Но тук, когато говорим за ЕС, може би трябва да кажем, че другата битка в Европейския съюз е ЕС да не позволява такива процеси да се случат в Близкия Изток, процеси, които да бъдат контролирани от САЩ и Русия. ЕС трябва да има свой механизъм, своя външна политика, своя отбранителна политика. И вече знаете, този договор в Аахен между Франция и Германия е началото на един такъв отбранителен съюз. Но България не проявява никаква активност в тази посока. И затова смятам, че това е бъдещето на Европа – ние да търсим своя интерес и да го налагаме, а не да чакаме такива събития в Близкия Изток да се случват, да се появяват такива ислямистки организации, които да бъдат финансирани от всички посоки и да предизвикат в крайна сметка този бежански поток.
Водещ: Вие казвате, че тази групировка, с която вие сте се срещали в Алепу, е разклонение на „Ислямска държава“?
Елена Йончева: Значи в моментна е разклонение на „Ислямска държава“, тогава още през 2013 година „Ислямска държава“ не беше официално образувана, но те съществуваха в Алепу, в Сирия. Ние там снимахме в продължение на две седмици. Те съществуваха наред с други ислямистки групировки. „Ал Таухид“ също беше там и можете да го видите в документалния филм, който направихме.
Водещ: Само кажете каква е целта, след като сте се срещали с тях, какво ви обясняваха, какво цели тази групировка, защо съществува?
Елена Йончева: Ами те са фанатици. Те вярват действително, че никоя друга религия не трябва да съществува по тази земя. Нямат своите аргументи. Като цяло това са едни доста необразовани хора.
Водещ: Тоест те са религиозни фанатици?
Елена Йончева: Те са религиозни фанатици.
Водещ: Благодаря за разговора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране