30.03.2016 | 20:39
Ето какво се случва с тялото ни, ако спрем да ядем месо
Има както положителни, така и отрицателни реакции

Все повече хора по света предпочитат да изключат месото и месните продукти от своето ежедневно меню. Дебатите за това дали вегетарианството е полезно или не продължават, като защитниците и на двата лагера имат своите силни доводи. Вестник „Индипендънт“ представя пет ефекта от пълното спиране на консумация на месо, които трябва да имаме предвид, преди да се откажем от пържолите и наденичките.

1. Сваляме килограми

Екип от учени в училището по медицински науки към университета „Джордж Вашингтон“ е установил, че когато човек спира да яде месо сваля средно до 4,5 кг. без да е необходимо да следи приема си на калории или да увеличава физическата си активност.
„Диета, базирана на растения, може да помогне за свалянето на килограми, без да се броят калории и без да се увеличават физическите упражнения“, каза Нийл Барнард, водещ автор на проучването.

2. Бактериалният състав на червата се променя

Според поговорката човек е това, което яде и това важи повече от всичко за храносмилателната ни система.
Според изследване от 2014 г. има разлика между чревната флора при месоядни хора, вегетарианци и вегани. Най-голяма разлика съществува между месоядните хора и веганите, които не консумират никакви животински продукти. Учени от Градския университет в Ню Йорк са установили, че веганите имат по-голямо количество защитни бактерии в червата си.

3. Човек може да започне да страда от недостиг на хранителни вещества

При добро планиране балансираната вегетарианска или веганска диета може да осигури достатъчно хранителни вещества. За хората отказали се от месо обаче може да е трудно да си набавят желязо, витамин D, както и витамин В12, по данни на британската Национална здравна служба. Властите препоръчват на хората , които не ядат месо, да консумират достатъчно варива като боб и леща, както и ядки, плодове, тъмнозелени зеленчуци, зърнени култури и житни растения, за да си набавят необходимото желязо.
Витамин В12 от своя страна може да бъде открит в продукти с мая, както и в такива, съдържащи соя. Добър източник на витамин D са яйцата, житните растения и някои видове млека.

4. Рискът от развитие на рак в организма намалява

Наскоро Световната здравна организация публикува свой доклад, в който се посочва, че преработеното месо е канцерогенно. Така продукти като бекона и саламите се нареждат до формалдехида, гама-радиацията и цигарите като причинители на рак. Червеното месо пък влиза в списъка с храните, които е възможно да имат причиняващи рак свойства.
Консумацията само на 50 гр. преработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%.

5. Намаляват и шансовете за сърдечни болести

Наскоро учени установиха, че червеното месо е свързано и с болести на сърцето. Проучване на института за изследвания „Лернър“ в САЩ показа, че веществото карнитин създава микробна реакция, която допринася за развитието на сърдечни болести.
„Това води до увеличение на нарастващия обем данни, засилващ връзката между червеното месо, приема на карнитин и развитието на сърдечни заболявания“, заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране