10.12.2023 | 23:30
Ето кои спорят за стола на Хекимян в Btv
Собствениците на телевизията нямат доверие на екипа си в София. Наеха независима фирма да отсее кандидатите

Десетина отхвърлени, някои отказали се сами и само двама стигнали до финала. Това е резултатът от конкурса за наследник на Антон Хекимян за шеф на „Новини, актуални предавания и спорт“ в бТВ, който тече от близо месец. Собственикът на телевизията чешката „ПФФ груп“ нае за целта странична фирма, специализирана в кадрови решения и набиране на персонал, за да открие най-подходящия кандидат.

Чехите решили да възложат задачата на подизпълнител – също чешко дружество, а не да се допитат до ръководството на телевизията, тъй като заявили, че нямат никакво доверие на екипа си в София. Освен това били изключително стреснати от случилото се в нюзрума – не всеки ден журналисти, на които е гласувано огромно доверие, зарязват работата си, за да се прехвърлят в партия, която иначе е трябвало да отразяват, спазвайки всеизвестните журналистически стандарти.

На фирмата са били дадени широки пълномощия да действа, като е имало едно ориентировъчно условие – в „ПФФ груп“ искат новия директор на новините да е лице напълно независимо от обичайния медийно-политически пейзаж в България, което по възможност и да не е вътрешно за телевизията. Което се е оказало доста трудно за прилагане, тъй като от всички подадени заявки за конкурса само двама от журналистите не работят в момента в бТВ, като единият от тях миналата седмица сам се е отказал.

Това е поставило подизпълнителите в твърде деликатната ситуация сами да прозвъняват известни български журналисти и да им предлагат да се включат в надпреварата. Сред поканените били Даниел Чипев, Вяра Анкова и Добрина Чешмеджиева. Почти всички са отказали.

Така до финалната права са стигнали заместникът на Хекимян – Асен Иванов, и кореспондентът на Нова тв в САЩ Ясен Дараков. Макар да е покрил голяма част от критериите, Иванов не изпълнява най-главния – да не е обвързан до този момент с бТВ. Освен това той има в биографията си и работа в телевизия ТВ7, която се свързва с Делян Пеевски, а това се отчита като минус. Класирал се е прекалено нагоре, заради липсата на достатъчно независими кандидати. Шансовете засега са на страната на Дараков, който освен това е издател на най-големия български вестник в Северна Америка „БГ войс“, а е участвал и в създаването на телевизия Би Ай Ти, която ръководеше. Тя трябваше да бъде българската телевизия в Америка с кореспондентски пунктове в София и още няколко големи столици. Но нейните собственици бизнесмените от Чикаго братя Вълневи решиха да я преместят изцяло в България, където тя бе обвързана политически с протестърската мрежа.

Това подразни шефовете на ДПС и ГЕРБ, които положиха усилия телевизията да бъде иззета от братята и закрита. Окончателното решение кой да поеме овакантеното от Хекимян място ще бъде взето от „ПФФ груп“, която притежава у нас и мобилния оператор „Йеттел“.

Името на новия ръководител на новините се очаква да бъде оповестено около 18 декември или в самото начало на следващата година. Междувременно роднини на Дараков заявиха пред Флагман.бг, че силно се съмняват той да напусне спокойствието си в Атланта, където живее в момента, за да се връща в България и да се заеме с толкова стресираща работа.

Собствениците на бТВ и преди са изразявали недоверието си към екипа на телевизията, но досега са се въздържали от сериозни кадрови промени. Миналата година в София бяха Рената Келнерова, вдовицата на загиналия преди две години съсобственик на „ПФФ груп“ Петр Келнер, и другият съсобственик Иржи Шмейц. Те се срещнаха с ръководството на „Йеттел“.

Без дори да помоли за дискретност, г-н Шмейц е заявил пред присъстващите, че ситуацията в бТВ е отчайваща, телевизията изостава от основния си конкурент Нова тв по всички показатели – и като новини, и като шоу програми.

Изразявайки мнението на „ПФФ груп“, Шмайц е добавил още, че журналистите от бТВ са в тежки зависимости – и това преди изобщо Антон Хекимян да е намеквал, че смята да се отдаде на Бойко Борисов и партията му ГЕРБ. Двамата чехи са дали да се разбере, че обмислят сериозни промени.

Но тъй като България е сравнително малък пазар – и за медията, и за телекома им, са отложили решаването на задачите за по-късен етап. Фактът, че „ПФФ груп“ притежават и „Йеттел“ обаче, обрича телевизията като цяло винаги да се намира на границата на сериозни зависимости от властта. Например в сложни моменти, като коронавирусната пандемия, когато бе нужно населението да бъде мобилизирано чрез медиите да се ваксинира.

бТВ лесно би могла да бъде подчинена на правителствената пропаганда посредством регулаторните органи. Във всеки момент те могат да създават огромни трудности на телекома, докато медията не склони да е по- послушна.

Божидар Божков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране