28.02.2016 | 15:46
Евродепутат от ДПС в Брюксел: Какво ни остава като ни вземат и майчиния език?!
В България етническото малцинство било почти 1 милион, защитава тезите на Местан

“Да не можеш да изразяваш своята воля и своите послания да не могат да достигнат всички избиратели на територията на съответната страна. Ако в България живеят 7 милиона, почти 1 милион са от етническото малцинство. Добре е всяко едно послание да достигне до тях”, заяви по време на заседание на Комисията по петиции на Европейският парламент Неджми Али. Той коментира внесената петиция срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език на Република България, по време на предизборни кампании.

Неджми Али сподели също и идеята, че всеки един от европейските лидери трябва да има възможността да дойде и да подпомогне посестримната си партия в съответната страна. Във връзка с това припомни, че г-н Манфред Вебер, при откриването на предизборната кампания в България, е говорил на английски език, и това не било повод нито за дискусии, нито за глоби. По този начин се защитават тезите на бившия председател на ДПС Лютви Местан.

“Тук има една превилегированост на езиците, една дискриминация по отношение на езиците. Нарушават се основни човешки права и свободи . Какво ни остава като ни вземат и майчиният език?!  Разбира се, че ние говорим всякакви езици, говорим и английски, и френски, и български и наши лидери от Европа са присъствали на наши мероприятия  и са изразявали техните послания на съответните езици на които комуникират”, добави още той.

Али подчерта, че това не е давало повод за глоби, като от друга страна забраната за агитация на език различен от български по време на предизборна кампания е ставала повод за дискриминационно глобяване в този смисъл на депутатите от ДПС, които са си позволили да поздравят “нашите баби и дядовци, които са на 60, 70, 80 години и са нямали възможност да изучат официалният език- българския, за да може да бъде разбран, за да могат неговите послания да бъдат разбрани”.

На отправен от евродепутатите от ДПС въпрос относно използването на майчин език по време на предизборна кампания отговорът на Европейската комисия бе ясен и категоричен,  уповаващ се на юриспруденцията на Европейският съд по правата на човека: „Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес.”

Комисията взе решение петицията да остане отворена и изпрати писмо за становище от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Темата отново да бъде поставена за обсъждане в Комисията по петиции, като се очаква на следващият дебат да се включи и Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на върховенството на закона и Хартата на основните права.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране