05.05.2017 | 20:26
Европа удари ГЕРБ: Започва проверка на далаверите с “безплатното саниране”
До момента не е ясно колко струва то на квадрат, а щетите за бюджета се изчисляват на 3 млн. лв.

Проверка на една от кредитните институции за “безплатното” саниране започва още този месец. Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ), която отпусна заем на Българската банка за развитие (ББР), ще одитира на място изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов до бившия регионален министър Лиляна Павлова, която в новото правителство отговаря за европейското председателство на България през 2018 г. Като кредитор банката ще проследи сградите, които се санират в момента. ББР договори с БРСЕ финансиране за част от ресурса, предвиден по програмата – 150 млн. евро.

Според Попниколов в рамките на 2 години – от февруари 2015 г. до края на януари 2017 г., когато второто правителство на Бойко Борисов предаде управлението на служебното, върху дейностите по програмата не е бил упражняван нужният контрол.

“На базата на утвърдената практика за работа с публични средства от Европейските фондове е доказано, че единственият възможен ефективен механизъм за контрол на обществен ресурс се осъществява чрез иницииране, създаване и финансиране на изпълнително звено – управляващ орган. Такова звено не е било създадено”, категоричен е Попниколов. Той напомня и за очевидния и описван неведнъж, включително от в. “Сега”, конфликт на интереси, тъй като общините да са едновременно и възложители, и контролен орган на собствената си дейност. В отговора се подчертава, че при проверка от края на февруари се оказало, че при половината от проверените сгради по области в цялата страна са открити нарушения.

Към 20 април изплатените средства от ББР са в размер на почти 600 млн. лв. ББР е сключила общо 2022 договора за обновяване на 11.3 млн. кв. м разгъната застроена площ. Попниколов напомня, че в периода февруари – октомври 2015 г. санирането е било договаряно на свободни цени, след което е въведен лимит от 348 лв./кв. м, който обаче също е висок. Едва в края на 2016 г. цените падат до 154 лв. на квадрат. Оказва се, че според проверката на служебния министър към днешна дата не може да се определи средната стойност на единица санирана площ. Изчисленията след проверките сочат неправомерно извършени разходи в 28 сгради за близо 300 хил. лв., а при завършени към края на февруари тази година 228 блока щетите за бюджета стигат до 3 млн. лв. Ексминистърът е категоричен, че МРРБ е допуснало да се разходват пари за енергийна ефективност, които не могат да бъдат пряко свързани с постигане на енергоспестяващ ефект.

Става дума за т.нар. недопустими разходи, които бяха установени още миналата година и общините бяха предупредени за това. Въпреки всичко е било плащано за тротоари, ВиК ремонти, озеленяване. Миналия месец Попниколов внесе сигнал до прокуратурата за нарушения по програмата, но от държавното обвинение обявиха, че в него нямало достатъчно конкретни факти, за да започне проверка.

Проверката от БРСЕ е стандартна и е част от договора за кредита на Българската банка за развитие, обясниха за в.”Сега” вчера от държавната банка. Тя е е едно от условията за усвояване на ресурса, което още не е започнало. Одитът ще бъде на базата на извадка от вече санираните сгради.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране