29.10.2015 | 10:42
Фалира собственикът на „Стандарт, „Марица”, Струма” и „Блиц”
С откриването на производство по несъстоятелност е назначен и синдик
Славка Бозукова

Решение от 09.10.2015 на Софийски градски съд обявява свръхзадължеността на “ГМ Прес” АД. Определена е начална дата – 31.12.2011 година. С откриването на производство по несъстоятелност е назначен и синдик. “ГМ Прес” АД е собственик на вестниците „Стандарт“, „Марица“, „Струма“, сайта „Блиц“ и други медии.

Молбата за обявяване на “ГМ Прес” АД в несъстоятелност е подадена на 31.07.2014 г. от „БУЛИТ 2007” ЕООД – кредитополучател на КТБ АД.

Обикновенно съдът взема решения за откриване на производство по несъстоятелност в доста по-кратък срок след получаването на молбата. Протакането от близо година и половина в този случай е заради опита на любимеца на прокуратурата и защитен свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов, под диктовката на Делян Пеевски, да сложи ръка върху трите вестника и другите издания.

В началото на 2015 г. дружеството на Бисер Лазов – „Консулт АВ” ЕООД продаде на „ГМ ПРЕС” АД свое вземане от „БУЛИТ 2007” ЕООД. Така „ГМ ПРЕС” АД освен длъжник стана и кредитор на  „БУЛИТ 2007” ЕООД. Целта на Лазов и Пеевски беше „Консулт АВ” ЕООД да стане новия кредитор на ГМ ПРЕС АД.

По подобна схема Лазов и Пеевски ликвидираха вестник „Преса“. Но този път сметката им излезе крива. С това свое решение СГС всъщност осуети намеренията на Лазов и дава възможност „БУЛИТ 2007” ЕООД  да се опита да събере вземането си от “ГМ Прес” АД  и да погаси  кредита си към КТБ АД.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране