17.11.2023 | 22:56
Финансистът на Маргините загина след странен инцидент в басейн
Издъхнал е малко преди окончателното завършване на лъскавата жилищна сграда в центъра на София

Бизнесменът от Смолян – Христо Халваджиев, известен като дългогодишен ковчежник на босовете на групировката СИК Красимир и Николай Маринова, издъхна на 58-годишна възраст. Той си отиде от този свят на 11 ноември в резултат на мистериозен инцидент в плувен басейн в София.

В началото на месеца Халвата, както беше известен финансистът на братя Маргини, е бил открит с разбит череп в обществен басейн в столицата, като странното е, че нито един от посетителите на плувния комплекс не е видял какво се е случило. Според медиците Христо Халваджиев вероятно се е подхлъзнал при влизането в басейна и си е ударил главата в ръба, вследствие на което е изпаднал в кома.

Халвата е лежал няколко дни в болница в непробудна кома преди да издъхне на 11 ноември. Той е бил погребан в родния си град Неделино, а на погребението му не са присъствали дългогодишните му покровители братя Маргини. Отсъствието на босовете на СИК от траурната церемония официализира слуха, който се носи от няколко години в Смолянския регион, че Маргините са свалили доверието си от дългогодишния им финансист. Намеква се и за злоупотреби за над 3 млн. лв…

Христо Халваджиев – Халвата придоби национална криминална слава през есента на 2008 г., когато беше зрелищно арестуван в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ при полицейска акция и обвинен заедно с още петима души за манипулиране на търгове по обществени поръчки за доставка на горива. Според обвинението, което впоследствие катастрофира в съда, Халваджиев е извършил длъжностни престъпления, свързани с търгове за гориво за нуждите на Медицинския университет в Пловдив и общините Смолян, Златоград и Неделино. Освен това силоваци от обкръжението на Халвата принуждавали чрез рекет собственици на малки бензиностанции да купуват горива от тях.

Бандата на Халвата смесвала горивата от Лук Ойл“ с разредители и ги доставяла на бензиностанциите, давайки им сертификат на руската петролна компания. Смята се, че от тази схема, която е продължила години наред. Маргините спечелили над 20 млн. лв. Христо Хаваджиев прекара няколко седмици в ареста, след което бе пуснат под домашен арест, а натискът на прокуратурата и МВР да стане защитен свидетел срещу босовете на СИК, претърпя провал. Халваджиев бе официален съдружник с третия от братята Маргини – Димитър в общо 6 търговски дружества, освен това беше началник на клона на СИК в Смолян – родният град на Красимир и Николай Маринови.

Година и половина преди Халвата да бъде закопчан, братя Маргини бяха арестувани като поръчители на убийствата на Иван Тодоров – Доктора, Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов, сочен за един от основателите на варненската групировка ТИМ. Заради това неговият арест и последвалите обвинения бяха тълкувани като опит на държавата да спре нелегалните финансови потоци към братя Маргини. В крайна сметка босовете на СИК бяха оневинени по обвиненията за поръчкови убийства, ковчежникът им Христо Халваджиев също не беше осъден.

През последните 3 години от живота си финансистът на братя Маргини изведнъж изчезна от обкръжението им и тръгна упорит слух, че е бил хванат да отклонява пари от туристическия бизнес на СИК.

Според мълвата Халвата източвал касата на братя Маргини чрез завишени фактури за покупка на имоти и ремонтни дейности на заведения по Южното Черноморие, купувани с парите на братя Маринови и записвани на имената на подставени лица от Смолян и региона.

През пролетта на 2020 г. няколко месеца след като Халваджиев официално излезе в пенсия като касиер на братя Маргини, маскирани мъже нахлуха посред нощ в къщата на брат му Ясен Халваджиев, завързаха със свински опашки ръцете му и тези на 59-годишната му съпруга Росица и извършиха щателен тараш на дома му. Според пострадалия Ясен маскираните бандити съумели да откраднат само 800 лв. и дебитна карта на името на 81-годишната му тъща. В Неделино обаче тръгнаха слухове, че грабителите изпразнили метална каса, в която се съхранявали милиони на Христо Халваджиев от съвместната му бизнес дейност с Маргините. Извършителите на дръзкото криминално нападение така и не бяха заловени и изправени пред съда, а в Смолян и региона дълго се коментираше, че грабежът е бил мутренска наказателна акция, насочена срещу Христо Халваджиев.

През последната година от живота си, Халвата живееше в София, като според негови познати се е занимавал с покупката на парцели и тяхната последваща продажба. Други твърдяха, че Халваджиев отново е спечелил доверието на братя Маргини и те му поверили строителството на луксозна сграда в района на най-скъпата столична улица – „Оборище“. Истина или спекулация, но Халвата умря по мистериозен начин малко преди лъскавата жилищна сграда в центъра на София да бъде окончателно завършена.

Източник: Уикенд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране