11.03.2016 | 0:01
Фирма до депутат от ДПС печели 95% от поръчките
Идеята на Москов за пръстови отпечатъци е заплаха за целия ЕС

Фирма близка до депутат от ДПС, печели 95 на сто от обществените поръчки -това е картел. Това заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

Една фирма е участвала напоследък в близо 400 обществени поръчки. Спечелила е 390, т.е. около 95 на сто от тях. Ето това е картел, когато кандидатстването винаги осигурява успех. Това значи, че фирмите се договарят коя къде да участва. Не че са успешни, а имат огромна успеваемост в печеленото на поръчки, посочи Дянков.

На въпрос има ли имена на политици, които са свързани с тези фирми, той не пожела да назове конкретни имена, но загатна за депутат от ДПС, който празнува на Йордановден.

Не е работа на премиера да спира обществени поръчки. Това означава, че някой не си върши работата, счита той. Спирането на поръчките е работа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Картели се наблюдават през последните девет години, отбеляза Дянков. Стартирали още по времето на Сергей Станишев, продължили в по-голяма степен при Орешарски.  За съжаление, се наблюдават и при сегашния кабинет на Бойко Борисов, каза още ексфинансовият министър.

По думите му трудно ще се докаже картел при горивата. По-вероятно е да има споразумение между основните играчи за цените на бензина. По-лесно е да се докаже, че има картел в едрото строителство. Ако Борисов не се справи с корупцията, вървим по пътя на Полша. И в Словакия миналата седмица спечели крайно дясна партия. Видя се, че стабилни партии корозират на принципа несправяне с корупцията, заяви Дянков.

Според мен Петър Москов трябваше да излезе от правителството в момента, в който неговата партия се обяви за опозиция. За мен не е изненада решението на Конституционния съд да спре здравната реформа, защото текстът по начина, по който беше написан, бе неясен и за финансистите, и за хората от тази професия, е позицията на Дянков.

В последната година на това управление в здравната политика често се слагат екзотични и необмислени идеи. Може би за нов министър в първите няколко месеца е нормално – и аз го правих, признавам, но се научаваш бързо. Тук за година и половина продължават екзотичните и вредни идеи, откровен е Дянков.

Той е на мнение, че липсват реформи в здравеопазването. Реформите не стават, влизат повече пари, а реално недоволството е по-голямо, отколкото преди, смята бившият финансов министър. По думите му непрекъснато се изваждат идеи, които са вредни за обществото, а някои от тях дори за сигурността.

Много вредна идея е вземането на отпечатъци.

Това е една от обществените поръчки, които трябва да се спрат. Представете си – взема го турска фирма. Тя има биометричните данни на цялото българско население. Може и да е руска фирмата, каквато и да е. Тези отпечатъци могат да се използват за проследяване на българските граждани – къде купуват лекарства. Може да се използват и за фалшифициране на паспорти, да кажем. Това е заплаха за не само за българската държава, но и за целия ЕС, смята Симеон Дянков.

Той твърди, че с премиера Бойко Борисов не си говорят за проблемите на здравеопазването, а за икономика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране