13.05.2016 | 0:01
ГЕРБ пробутва Томислав Дончев за социален министър
Тази номинация показва тежката управленска криза, категорични са от БСП

Колегите, с които формираме парламентарното мнозинство, дадоха изцяло подкрепата си за предложението за евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев. Това обяви вчера след срещата на парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ и РБ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му от разговорите, които провел с премиера, бил натоварен със задача да бъдат проведени политически консултации с партиите от парламентарното мнозинство и колегите, дали подкрепата си за предложението. “Разбира се, решаващата роля е на премиера, който трябва да направи съответното предложение в рамките на съответния ден”, каза Цветанов. От думите му стана ясно, че се очаква и съгласието на самия  Дончев.

Във връзка с подкрепата на РБ Цветанов коментира, че по време на разговорите реформаторите принципно застанали “зад професионализма на Томислав Дончев и биха го подкрепили, ако действително бъде направено такова предложение от министър-председателя”. Стана ясно, че Радан Кънев не е присъствал на разговорите за номинацията на Дончев.

В кулоарите на Народното събрание Меглена Кунева подчерта, че не знае кой ще е, но Дончев щял да е добра кандидатура. Томислав е чудесен, категорична е тя.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски не пожела да коментира евентуална номинация на Дончев, а другият съпредседател Радан Кънев заяви, че не е търсена подкрепата на ДСБ за тази номинация и той разбрал за предложението от медиите.

“За пореден път става явна управленската криза в това правителство. Явно г-н Борисов има универсални министри”, коментира говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той припомни, че другият вицепремиер – Меглена Кунева, отговарящ за европейските политики, стана министър на образованието, а сега друг вицепремиер, който отговаря за координацията и усвояването на европейските средства, се предлага да стане министър на социалната политика.

“Последният път, когато Томислав Дончев бе предлаган за министър на финансите, правителството падна. Нещо ми  напомня, че сме в такава ситуация и сега”, заяви той. Всеки ден на власт е вреден за страната ни. Това е парламентът на пазарлъка и на сделката и те сега ще започнат. Всеки ден, в който продължава да управлява това правителство, е пагубен за страната”, заключи Бойчев.

“Томислав Дончев не е от изявените експерти в социалната политика, ДПС няма да подкрепим каквато и да е персонална промяна в този кабинет”, категоричен бе депутатът от ДПС, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика и социален министър от кабинета “Орешарски” д-р Хасан Адемов. Той смята, че ако Дончев няма много сериозна експертна подкрепа, той няма как да постигне дори и резултатите, които постигна Ивайло Калфин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране