14.08.2019 | 21:47
ГЕРБ ще излязат изключително замаяни от местните избори
Протестите срещу Иван Гешев и изобщо статуквото ще продължат и заедно с официализирането му за главен прокурор ще се получи чудна смесица за промяна на управлението, казва политологът Евгений Дайнов
Политологът Евгений Дайнов е роден през 1958 г. През 1984 г. получава магистърска степен по модерна история от колежа Corpus Christi на Оксфордския университет. На следващата година защитава и докторат по съвременна история. Професор е по политически науки в Нов български университет. Автор е на книгите „Политическият дебат и преходът в България“ (2000), „Три лица на тиранията: Александър Лукашенко, Ислам Каримов, Владимир Путин“ (2008), „Моделът „Станишев“: путинизацията на България“ (2010) и други.

– Г-н Дайнов, оттече ли безпрецедентният скандал с теча на лични данни от НАП на милиони български граждани? Както казваме, „всяко чудо за три дни“, или не е така?

– Не, всичко това ще продължава месеци наред и ехото ще е далечно. Не знам дали властта си направи сама целия този скандал, както навремето Хитлер запали Райхстага, за да удари всички свои политически противници. Но в момента властта, както и проправителствените медии, както и Иван Гешев се опитват да използват теча от НАП, все едно е пожарът в Райхстага. Да го удържат като политическо явление, за да гонят своите политически противници. Ясно е. През ден публикуват списък с врагове на народа. Което е политическа акция от страна на режима срещу хората и тя ще продължи с месеци.

А и всичко, което публикува прокуратурата, свързано с разследването по НАПлийкс, е заплаха срещу определени хора и среди. Там пише – с всички средства от закона ще ви преследваме, ще ви попилеем, ако не си налягате парцалите.

– Казвате ще продължава с месеци. Възможен ли е тогава отпор, защото картината, която обрисувате, е доста черна…?

– Първо – върховете на прокуратурата плюс техните корпулентни приятели си мислят, че вече са взели властта до такава степен, че да упражняват властта като насилие. Мислят си, че се намират в Русия и че България е Русия, а те могат да бъдат Путин. В много дълбока грешка са обаче и грешката е от няколко пласта.

Българският народ не е руският. Българският само прилича на руския. Но българите имат достатъчно живец в себе си, за да се съпротивляват на автентична диктатура. Те знаят, че диктатурата ще стигне до всеки от тях и затова ще дадат отпор. Българската държава, макар и разделението на властите да е замазано, не е в никакъв случай пирамидално устроена авторитарна държава. Има острови, островчета и съответно професии, които се съпротивляват. И съпротива вече има. Видяхте колко много хора излязоха на протестните събирания. Есента ще има още, както и ще има и поводи за протести.

Последно, но може би най-важното е, че в момента недоволните от режима не са само висшистите, но и други граждани. Покрай историята с чумата по свинете, преди това случилото се с козите, се видя, че народът вече е готов, ако не да се съпротивлява, то да подкрепя съпротивата срещу настоящия режим.

– Говорите за Русия, може ли да се направи някакъв паралел между това, което се случва там, и случващото се у нас?

– Може, но на Гешев ще му прозвучи абсолютно неразбираемо, както и на останалите като него. В Русия виждаме следното – в момента, в който сведеш управлението до голо насилие, губиш. Дори и там. Камо ли в България, която все пак е по-европейска страна. В Русия се вижда именно това – свеждането на управлението до груба сила и това, което следва е, че народът ти обръща гръб.

Знам, че българските властимащи няма да го разберат. Когато им се случи с огромни опулени очи като Тодор Живков, няма да знаят какво е станало.

– Казвате съпротива, в този контекст тогава има ли формация, около която тази съпротива, за която говорите, да се обедини?

– Така беше в двайсети век. В XXI век виждаме не само в България, но и навсякъде, където има протести, че трудно излъчват лидери и политическа власт, но формират среда, в която да се появят нови лидери и нови политически формации. Самите протести няма да излъчат такива.

– Говорите за нова среда, тя такава ли е по отношение на новата формация „Няма такава държава“ на Слави Трифонов, който обяви, че също влиза в политиката?

– Слави Трифонов попадна едновременно в няколко капана. Първият е, че той играе „лъжливото овчарче“. Последните седем-осем години непрекъснато заплашва, че ще влезе в политиката и че ще разрита всички останали и накрая не го прави. Вторият капан, в който той влиза, е, че изключително сериозно надценява своето значение. Веднъж каза – „излизам пред парламента, елате да ги попилеем“, и дойдоха няколко човека от неговите и още толкова зяпачи. Тежко надценява готовността на хората да гласуват за него като политическа фигура.

Третият капан, че Трифонов се опитва да повтаря популистки неща, които вече са правени, а четвъртият – че ако си истински популист, трябва да си нов и свеж, а той не е. Гледаме го повече от четвърт век.

– Каква есен ни чака след това горещо лято, което преживяме и откъм политически скандали?

– Задава се една чудесна политическа есен. Има избори, има и т.нар. избор на главен прокурор. Всеки път, когато в България се затяга положението, както и през последните години по времето на ГЕРБ, те разбъркват нечия кочинка. За нас е важно да има избори, а кочинката на ГЕРБ ще бъде разбъркана.

– Защо?

– В София има огромна готовност да се гласува против ГЕРБ, а тук е сърцето на партията. А и по места вече долитат информации за бунтове, за несъгласие срещу Бойко Борисов, за вътрешни крамоли и пр. В тези среди, които наричат себе си СДС, също зрее бунт срещу съюза с ГЕРБ и там също ще има патаклами и гръм и трясък.

Като наложиш на всичко това официализирането на Гешев, който е продукт на съветската школа на държавен тероризъм, не напразно българските прокурори висят в Русия непрекъснато и се връщат със съветски номера, трябва да бъде наложен официално. Като прибавиш и протести, които ще започнат отново, и го поразбъркаш, се получава чудесна смесица. Изходът от нея е, че ГЕРБ ще излязат от тези избори като замаяни, няма да знаят на кой свят са.

– След замайването ще има ли и падане от властта?

– ГЕРБ са такава авторитарна конструкция, че обикновено замайването води и до падане. Те не са достатъчно жизнеспособни от едно замаяно и разклатено състояние да се възстановят.

Основната слабост на ГЕРБ е, че партията бе направена във властта. Тя е пълна с чиновници, те не са политическо животно. Чиновникът се ориентира откъде идва следващата сила и когато разбере, че ГЕРБ вече не е сила, той ще се преориентира. Едни и същи чиновници бяха за СДС и гласуваха за Иван Костов, след това прескочиха и гласуваха за царя, а сега са в ГЕРБ. Чиновникът не може да живее в опозиция. При разклащането на ГЕРБ всичките чиновници ще започнат да се ослушват не идва ли някой по-силен. Затова и този тип партии, заклатят ли се, изчезват. Пример – НДСВ, преди това и СДС.

– При това положение вдясно или вляво оформя ли се някоя по-силна алтернатива на статуквото?

– В лицето на ГЕРБ и БСП виждаме неспособността на статуквото да продължи да се възпроизвежда. Това означава, че разклащането и падането на ГЕРБ няма да доведе на върха БСП, защото левицата също е в много тежка, може би окончателна, криза. Цялото това поколение на т. нар. преход политици и партии ще влезе в разклащане и може би криза, отваряйки място за ново поколение.

– Споменахте за изборите в София, и тук ли ще бъдем свидетели на промяна?

– Гарантирам ви, че ако има втори тур и добра кандидатура срещу Фандъкова, то тя ще изгуби. Категорично. Софиянци са разярени. И то двойно – първо им писна от ГЕРБ и тези некултурни хора, а все пак София е стар буржоазен град, и второ дълбоко им е писнало от Йорданка Фандъкова. Ако събереш тези две нетърпения и прибавиш една прилична кандидатура за кмет, която да се появи на втори тур срещу нея, то тя отива в небитието.

Таня Петкова, „Сега“

1 коментар

  1. Хари каза:

    В голяма грешка си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране