11.07.2017 | 19:06
Герберски кмет на бедна община взима заем, за да си купи лъскава кола
Росен Добрев иска да се вози в автомобил за 85 000 лева

Кметът на Оряхово Росен Добрев реши общината да вземе заем, за да може той да се вози в скъпарски автомобил, научи информационна агенция BulNews.bg. На последното си заседание общинският съвет гласува неговата докладна, с която се искаше да се поеме дългосрочен дълг на стойност 85 000 лв., с които да се закупи високопроходим автомобил за нуждите на управата, пише Bulnews.bg

По време на заседанието общинският съветник Николай Петранов предложил с тези пари да се купи автобус, който да бъде използван от спортните, пенсионерските и останалите клубове, но не бил подкрепен от останалите си колеги. В крайна сметка само той и Татяна Станчева гласували против и така сенаторите отворили широко вратите за Росен Добрев, който всеки момент ще обяви обществена поръчка за луксозното возило.

Желанието на кмета на Оряхово да си закупи скъп лек автомобил с народни пари е недопустимо. През последните две години в страната избухнаха няколко скандала с негови колеги, които бяха похарчили огромни суми, за да се возят в луксозни коли. Там ставаше въпрос за богати общини, които могат да си го позволят, докато в този случай управата на Оряхово е във финансов колапс. Вместо за се чуди как да заздрави финансовото й състояние, Росен Добрев ще тегли заем, с което ще утежни още повече бъдещето на собствената си администрация. Скандалът е голям, тъй като премиерът Бойко Борисов постоянно съветва кметовете да правят опити сами да увеличат приходите в бюджета на общините си, понеже пари от държавата няма.

Куриозното е, че до този момент Росен Добрев се хвалеше наляво и надясно, че е голям дарител и досега е помогнал на общината с поне 80 000 лв. от собствения си джоб. Семейството му е от големите арендатори в региона и по тази причина разполага със значителни суми, които харчи показно. И понеже е суетен като крайречна кифла, редовно публикува във фейсбук снимки на личните си автомобили, които задължително са от висок клас.

Помолен за коментар Росен Добрев лукаво се оправда, че дори и кметовете на фалиралите общини в областта се возят в скъпи служебни автомобили и затова било време и той да седне в такъв. Това, разбира се, не е вярно, но е удобна теза да се похарчат едни 85 000 лв. Кметът на Оряхово така и не успя да обясни защо сумата не е 80 000 или 90 000, а точно по средата. По негови думи скоро ще бъде обявена обществената поръчка и тогава всичко щяло да стане ясно. На въпрос защо не се закупи по-евтина и по-практична кола, той отговори, че „въпросът е несериозен“.

„Октомври месец ще станат 6 години откакто съм кмет на община Оряхово и през цялото това време съм карал лични коли. Аз никога не съм ползвал служебен автомобил. В момента се предвижвам с „Шкода“. Дойде време и общината, която управлявам, да има служебна кола, въпреки плачевното финансово състояние. Всички други общини на територията на областта, колкото и да са зле финансово, имат служебни коли, които се ползват от кметовете. Този автомобил ще бъде за нуждите на администрацията, като аз основно отново ще ползвам личните си коли. Искам да кажа, че за всичките тези години през които съм кмет на Оряхово съм дарил почти полкова пари за различни каузи, колкото струва автомобилът, който искам да купим“.

Сега остава само да следим дали лидерът на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов ще  одобри скандалното желание на своя кмет да се вози в луксозен служебен автомобил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране