25.05.2023 | 10:12
Гешев с яви с адвокат във Висшия съдебен съвет
Днес се решава съдбата на главния прокурор след внесеното искане за уволнението му

Главният прокурор Иван Гешев си доведе адвокат, който да го представлява по време на процедурите, свързани с искането за неговото уволнение от Висшия съдебен съвет.

В четвъртък той присъстваше в началото на дебатите за неговото предсрочно освобождаване от поста с обяснение, че е решил да прекъсне “за няколко часа платения си годишен отпуск“. Заедно с него бе и адвокатската му Радостина Томова. Гешев каза, че не е запознат с декларацията на шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС срещу него.

Мнозинството от членовете на колегията го обвиниха в “неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, дестабилизация на държавната власт, грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на Републиката“.

Гешев каза, че не бил запознат с тази декларация, но било “безпредметно“ да се обсъжда, защото тя “нямала значение“. Според него значение имал само морала на хората, които я предлагат.

Показателно бе, че бившата върховна съдийка Вероника Имова, която бе вкарана от ГЕРБ в Съдийската колегия на ВСС, бе против обсъждането на декларацията. Още по-показателно бе, че съдебният съвет с 13 гласа „за“ и пет „против“ прие да разглежда декларацията. Този брой гласове е напълно достатъчен за уволнението на Иван Гешев, ако бъдат приети промените в НПК и Закона за съдебния закон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране