24.09.2015 | 19:48
Италия отмени 20-годишната присъда на Брендо
Подсъдимият Банев не е записан да говори, мотивира се съдът

Соченият за “кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо, който получи 20 години от италианския апелативен съд, получи нов шанс да се отърве от затвора. Върховният съд в Рим отмени тежката му присъда и върна делото за ново разглеждане в апелативния съд. В мотивите си съдията докладчик по делото Клаудио д’Иза пише, че никъде в доказателствата по делото Банев не се споменава със собственото си име, нито пък има данни той да е давал разпореждания на групата. Заедно с него са подсъдими още девет души, сред които и трима българи. Техните присъди обаче са потвърдени, а само тази на Брендо е отменена.

Делото се базира основно на записи от подслушани телефонни разговори. Съдията обаче подчертава, че самият Брендо не е засичан в телефонен разговор, а се говорело за Б. или Дядото. “Това, което се вижда, е, че съществуват несигурност и противоречивост около изясняването на факта кой стои зад прозвището Дядото. Съдията от предварителното следствие от Милано смята, че то се отнася за Мелато, а на други места в присъдата пише, че зад него се крие Банев”, пише в мотивите си Д’Иза.

Според италианския адвокат на Банев Карло дала Ведова клиентът му е свободен човек и може да ходи където си поиска.

Освен в Италия Банев бе осъден на 7.5 години затвор и у нас. Заедно с него присъди получиха бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният му брат Симо Карайчев. Въпреки че го осъди, съдия Костадинка Костадинова заяви, че няма преки доказателства за вината му. В мотивите си тя записа, че по делото има само косвени улики, но веригата от тях е “непрекъсната, водеща до единствено възможния извод”. Банев бе осъден за “изпирането” на 2 млн. евро, за които се смята, че са от накротрафик. По-късно апелативният съд отмени изцяло присъдите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране