04.05.2016 | 21:29
Изстраданата от Рашидов антична “Сердика” протече
Проверка откри поне седем теча на тавана на подлеза на столичното ларго

Първият по-силен дъжд разкри колко качествено е изпълнението на античен комплекс “Сердика” половин месец след тържественото му откриване. Проверка откри поне седем теча на тавана на подлеза на столичното ларго. Водата буквално се стича на две места от окачените тавани на централната пътека.

Пропускат и уплътненията на единия стъклен купол, който някои софиянци оприличиха на “оранжерия”. Част от мазилката по таваните вече е набъбнала от влагата и трябва да бъде правена отново. От Министерството на културата коментираха очевидното – че течът е вследствие от дъждовете в последните дни.

“Фирмата изпълнител на обекта е своевременно уведомена за създалата се ситуация. Течът ще бъде отстранен в най-кратки срокове от изпълнителя и разходите ще бъдат за негова сметка, тъй като обектът е в гаранция”, допълват от институцията.

Античният комплекс “Сердика” струваше 15 милиона лева, платени с пари от ЕС и съфинансирани от държавния бюджет. Изпълнител на проекта е дружеството ДЗЗД “Антична Сердика”, в което варненската “Пътища и мостове” държи 50 на сто. Останалите участници са държавната фирма “Реставрация” с 30-процентен дял, “Пътстрой-Варна” – с 10%, и “Финанс Груп 2013” – останалите 10 на сто. Изпълнителят увери, че ремонтните дейности ще започнат още в четвъртък и дефектите ще бъдат отстранени същия ден.

“Освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава такъв обект”, каза при откриването на 20 април министърът на културата Вежди Рашидов. “Този обект го изстрадахме”, допълни той, имайки предвид как реконструкцията се е проточила пет години. Сега министерството ще продължи да го “страда”, предвид появилите се течове.

Това е втори строителен гаф в голям обект на Министерството на културата. Първият бе с националния художествен музей “Квадрат 500” (т.нар. софийски лувър). Там падна мазилката в две от залите му по-малко от година след откриването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране